website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Vrijheid voor Olaf Koens: Geen regels

Ineke Boersma — Geplaatst in Journalistiek op zondag 24 april 2016, 10:52

© Ineke Boersma

Olaf Koens (30) is buitenland­correspondent voor RTL nieuws in het Midden-Oosten. Hiervoor werkte hij als correspondent in Rusland voor RTL Nieuws en de Volkskrant. Hij deed onder andere verslag van de vliegramp met de MH17. Zijn thuisbasis is op dit moment Tel Aviv (Israël), van waaruit hij verslag doet van de spanningen in het Midden-Oosten.

‘Ik heb vaak genoeg situaties meegemaakt waarbij ik twijfelde of ik iets moest publiceren.

Gelukkig werken er bij RTL-Nieuws collega’s met genoeg ervaring. Die weten heel goed wat je in zulke gevallen wel of niet moet doen. Alles gaat in goed overleg.

Ik doe momenteel verslag vanuit Palmyra in Syrië, de stad die onlangs door Islamitische Staat is heroverd. De hele tijd hoor je mortiervuur, steeds voel je de klap wanneer mijnen worden opgeblazen. Ook verslaggeving daarover gaat in goed overleg en coördinatie met de RTL-redactie in Hilversum.

Ik kan me niet herinneren dat ik bepaalde dingen niet heb gepubliceerd. Soms heb ik iets later gepubliceerd, soms anonimiseer ik.

Journalistiek is een vrij beroep. Er zijn geen regels. Er is goede smaak en er is een beroepscode. Er is eergevoel en geloofwaardigheid.

“Verwacht alles, voorspel niets.” Dat was het advies wat ik kreeg van mijn voorganger.

Ik werk in landen waar persvrijheid een stuk minder vanzelfsprekend is. Het is tegen de bierkaai blijven vechten. Dag in, dag uit.’

Op 3 mei vieren we de Dag van de Persvrijheid met het Festival van het vrije woord in de Balie in Amsterdam. Dit jaar is het thema de ‘Red Line’. Is er een grens voor wat je mag schrijven, filmen en fotograferen? En zo ja, waar ligt die grens en hoe beweeg je op die grens? Villamedia vroeg het aan drie vertegenwoordigers van het vrije woord, Anton Dautzenberg, Ebru Umar en Olaf Koens.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.