word studentlid

— zondag 24 april 2016, 10:52 | 0 reacties, praat mee

Vrijheid voor Olaf Koens: Geen regels

Vrijheid voor Olaf Koens: Geen regels
© Ineke Boersma

Olaf Koens (30) is buitenland­correspondent voor RTL nieuws in het Midden-Oosten. Hiervoor werkte hij als correspondent in Rusland voor RTL Nieuws en de Volkskrant. Hij deed onder andere verslag van de vliegramp met de MH17. Zijn thuisbasis is op dit moment Tel Aviv (Israël), van waaruit hij verslag doet van de spanningen in het Midden-Oosten. Laatste wijziging: 24 april 2016, 10:56

‘Ik heb vaak genoeg situaties meegemaakt waarbij ik twijfelde of ik iets moest publiceren.

Gelukkig werken er bij RTL-Nieuws collega’s met genoeg ervaring. Die weten heel goed wat je in zulke gevallen wel of niet moet doen. Alles gaat in goed overleg.

Ik doe momenteel verslag vanuit Palmyra in Syrië, de stad die onlangs door Islamitische Staat is heroverd. De hele tijd hoor je mortiervuur, steeds voel je de klap wanneer mijnen worden opgeblazen. Ook verslaggeving daarover gaat in goed overleg en coördinatie met de RTL-redactie in Hilversum.

Ik kan me niet herinneren dat ik bepaalde dingen niet heb gepubliceerd. Soms heb ik iets later gepubliceerd, soms anonimiseer ik.

Journalistiek is een vrij beroep. Er zijn geen regels. Er is goede smaak en er is een beroepscode. Er is eergevoel en geloofwaardigheid.

“Verwacht alles, voorspel niets.” Dat was het advies wat ik kreeg van mijn voorganger.

Ik werk in landen waar persvrijheid een stuk minder vanzelfsprekend is. Het is tegen de bierkaai blijven vechten. Dag in, dag uit.’

Op 3 mei vieren we de Dag van de Persvrijheid met het Festival van het vrije woord in de Balie in Amsterdam. Dit jaar is het thema de ‘Red Line’. Is er een grens voor wat je mag schrijven, filmen en fotograferen? En zo ja, waar ligt die grens en hoe beweeg je op die grens? Villamedia vroeg het aan drie vertegenwoordigers van het vrije woord, Anton Dautzenberg, Ebru Umar en Olaf Koens.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.