word studentlid

— dinsdag 15 juni 2021, 08:47 | 0 reacties, praat mee

Recensie: een jaarrekening lees je nooit alleen

Recensie: een jaarrekening lees je nooit alleen

Bijna elke organisatie in Neder­land is verplicht haar jaarcijfers te deponeren bij de Kamer van Koophandel. En beursgenoteerde ondernemingen moeten nog veel meer cijfers bekend maken en van een toelichting voorzien. De jaarrekening is kortom een bron van informatie voor journalisten. Maar hoe ontsluit je die bron? Laatste wijziging: 16 juni 2021, 20:49

André de Vos (journalist) en Fred Versteeg (partner bij KPMG) schreven daar ‘Jaarrekening lezen voor journalisten’ over. Beiden geven ook workshops aan journalisten over het lezen van financiële cijfers.

De auteurs komen niet met een eenvoudig stappenplan. Eerder waarschuwen ze voor een te gemakzuchtige houding. Veel cijfers staat niet gelijk aan toegankelijke informatie. Het tegendeel zelfs. Na lezing van het boekje duizelde het mij vooral van de begrippen. Om zicht te krijgen op cijfers moet je wel heel veel begrippen paraat hebben.

De 85 pagina’s staan dan ook volgepakt met begrippen als waarderingsgrondslag, overlopende posten, impairmenttest en boekwaarde. En daar is (helaas) geen ontkomen aan. Een snelle manier naar een doorwrocht stuk is er niet.

Gelukkig komen de auteurs met adviezen. Het belangrijkste advies: zoek hulp. Hoe belangrijk dat is, merkte ik al snel toen ik zelf met het boek in de hand de jaarcijfers van uitgevers DPG Media en Mediahuis probeerde te analyseren. Met als extra handicap dat beide bedrijven weinig gegevens bekend maken.

De Vos wilde mij gelukkig op weg helpen door nog eens de verschillende belangrijkste begrippen door te nemen en uitgever Hans van Brussel controleerde mijn rekenwerk en maakte zijn eigen sommen. Hij heeft wel vaker de winst- en verlies­reke­­ning van een uitgever bekeken. Waarbij ik op een tweede belangrijk advies kom: lees cijfers door op zoek te gaan naar het antwoord op een vraag. Anders blijft een jaarrekening een vrij willekeurige opsomming van cijfers. Bij de uitgevers was de eerste vraag: hoe zijn de recente aankopen in de jaarcijfers verwerkt?

Niet dat het vragen van hulp of het stellen van een vraag alles oplost. Wat als de adviezen tegen jouw idee ingaan of de adviseurs met tegenstrijdige inzichten komen? In het ergste geval heb je drie visies op één jaarrekening.

Ondanks de complexiteit is het toch aan te raden om met het boek en wat hulp aan de slag te gaan. Door subsidie van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek is het ook nog eens (bijna) gratis te verkrijgen.

Lees Ook: Analyse: DPG Media en Mediahuis staan er financieel uitstekend voor

André de Vos en Fred Versteeg: Jaarrekening lezen voor journalisten. ISBN 9789090343204. Te bestellen voor 6 euro bij de NVJ.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.