banner festival 23

— maandag 19 september 2022, 10:42 | 0 reacties, praat mee

Reacties op Wob-verzoeken duren veel te lang, erkent minister: ‘onwenselijke situatie’

De Haagse skyline met ministeriegebouwen - © ANP

In veel gevallen duurt het veel te lang voordat ministeries reageren op Wob-verzoeken, zo schrijft minister Hanke Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in een brief aan de Tweede Kamer. Volgens de minister is het een 'onwenselijke situatie' en laat de informatiehuishouding van ministeries te wensen over. Laatste wijziging: 19 september 2022, 11:59

Dit sluit aan op de conclusies van Open State Foundation en IMI in het rapport ‘Ondraaglijk Traag’, dat in januari van dit jaar gepubliceerd is. Uit onderzoek van het ministerie blijkt dat de wettelijk voorgeschreven maximale termijnen voor het beantwoorden van Wob-verzoeken schrikbarend vaak worden overschreden.

Uit het rapport ‘Ondraaglijk Traag’ blijkt dat in 2021 bijna 80% van alle Wob-verzoeken niet binnen de wettelijke maximale termijn is afgehandeld. Uit de rondgang van het ministerie komt eenzelfde beeld naar voren: slechts 21,2% van alle Wob-verzoeken wordt binnen de wettelijke termijn beantwoord.  In 2021 lukte het ministeries dus al niet om zich aan de maximale wettelijke termijnen te houden, en sinds 1 mei 2022 zijn deze termijnen nog verder verkort.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit komt het slechtst uit de verf: 87% van de Wob-verzoeken die bij dit ministerie binnenkomen, worden zowel buiten de wettelijke als de afgesproken termijn afgehandeld.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.