word studentlid

— woensdag 9 januari 2019, 09:27 | 0 reacties, praat mee

Adviescollege buigt zich over aangepaste Wet open overheid

Adviescollege buigt zich over aangepaste Wet open overheid
ANP

Een adviescollege gaat kijken of de nieuwe Wet open overheid (Woo) goed wordt ingevoerd en nageleefd. De Woo gaat de bestaande Wob-regeling aflossen. Al in 2016 stemde de Tweede Kamer in met de wet, maar nadat het originele voorstel duur en onuitvoerbaar werd genoemd, strandde de Woo in de Eerste Kamer. Laatste wijziging: 9 januari 2019, 12:19

In de gewijzigde versie wordt een verplicht informatieregister geschrapt. Dat zou informatieverzoeken hebben moeten versimpelen, door het overzicht van welke informatie de overheid in beheer heeft, maar een uitputtend overzicht van alle documenten bijhouden zou praktisch onwerkbaar zijn.

In het gewijzigde voorstel worden enkele informatiecategorieën benoemd die de overheid actief zou moeten publiceren - zoals informatie besluitvorming, subdidies en verzoeken om informatie. Directeur a.i. Tom Kunzler van de Open State Foundation (de stichting streeft een transparante overheid na, red.) is blij dat er in de voorstellen wel een informatieregister blijft.

“We begrijpen dat het aanleggen van een informatieregister met alle documenten lastig is. Een grofmazige variant van het register met informatiecategorieën is een alternatief”, aldus Kunzler. Hij noemt de voorgestelde aanpassingen een stap in de goede richting. Dat de overheid binnen bepaalde categorieën actief moet publiceren is een duidelijke verbetering ten opzichte van de bijna veertig jaar oude Wob-regeling.

Een adviescollege zal rapporteren over de invoering van de Woo en er komt een plan om de informatiehuishouding van de overheid te verbeteren. Kunzler: “Dit is goed nieuws voor journalisten, maatschappelijke organisaties, burgers en bedrijven die overheidsinformatie gebruiken voor journalistieke producties, participatie, verantwoording en nieuwe innovatieve toepassingen.”

De wet regelt eveneens het instellen van een contactpersoon voor openbaarheid bij elke overheid. “Het is daarbij wenselijk een centraal register met deze contactpersonen aan te leggen. Dit draagt bij aan laagdrempelig contact met overheden over openbaarheid”, aldus Kunzler.

De NVJ juicht de veranderingen toe. Vooral omdat er nu weer schot lijkt te komen in de behandeling van de wet. Het is volgens de NVJ hoog tijd dat de Wob wordt vernieuwd.

Meer bij Open State Foundation

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.