website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Adviescollege buigt zich over aangepaste Wet open overheid

Lars Pasveer — Geplaatst in Recht op woensdag 9 januari 2019, 09:27

ANP

ANP

Nieuws Een adviescollege gaat kijken of de nieuwe Wet open overheid (Woo) goed wordt ingevoerd en nageleefd. De Woo gaat de bestaande Wob-regeling aflossen. Al in 2016 stemde de Tweede Kamer in met de wet, maar nadat het originele voorstel duur en onuitvoerbaar werd genoemd, strandde de Woo in de Eerste Kamer.

In de gewijzigde versie wordt een verplicht informatieregister geschrapt. Dat zou informatieverzoeken hebben moeten versimpelen, door het overzicht van welke informatie de overheid in beheer heeft, maar een uitputtend overzicht van alle documenten bijhouden zou praktisch onwerkbaar zijn.

In het gewijzigde voorstel worden enkele informatiecategorieën benoemd die de overheid actief zou moeten publiceren - zoals informatie besluitvorming, subdidies en verzoeken om informatie. Directeur a.i. Tom Kunzler van de Open State Foundation (de stichting streeft een transparante overheid na, red.) is blij dat er in de voorstellen wel een informatieregister blijft.

“We begrijpen dat het aanleggen van een informatieregister met alle documenten lastig is. Een grofmazige variant van het register met informatiecategorieën is een alternatief”, aldus Kunzler. Hij noemt de voorgestelde aanpassingen een stap in de goede richting. Dat de overheid binnen bepaalde categorieën actief moet publiceren is een duidelijke verbetering ten opzichte van de bijna veertig jaar oude Wob-regeling.

Een adviescollege zal rapporteren over de invoering van de Woo en er komt een plan om de informatiehuishouding van de overheid te verbeteren. Kunzler: “Dit is goed nieuws voor journalisten, maatschappelijke organisaties, burgers en bedrijven die overheidsinformatie gebruiken voor journalistieke producties, participatie, verantwoording en nieuwe innovatieve toepassingen.”

De wet regelt eveneens het instellen van een contactpersoon voor openbaarheid bij elke overheid. “Het is daarbij wenselijk een centraal register met deze contactpersonen aan te leggen. Dit draagt bij aan laagdrempelig contact met overheden over openbaarheid”, aldus Kunzler.

De NVJ juicht de veranderingen toe. Vooral omdat er nu weer schot lijkt te komen in de behandeling van de wet. Het is volgens de NVJ hoog tijd dat de Wob wordt vernieuwd.

Meer bij Open State Foundation

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.