website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Oproep aan Kamer: Stem in met Wet Open Overheid

Dolf Rogmans — Geplaatst op donderdag 14 april 2016, 17:06

Nieuws

Een brede coalitie van organisaties en journalisten roept de Tweede Kamer op om in te stemmen met de Wet open overheid, een initiatiefwet van GroenLinks en D66 met als doel om de overheid transparanter te maken.

In een open brief, donderdag ondertekend door meer dan 37 organisaties, schrijven ze dat de huidige Wet openbaarheid van bestuur (Wob) dringend aan vervanging toe is.

Doordat de overheid haar informatiehuishouding niet op orde heeft, kan minimaal de helft van het aantal Wob-verzoeken niet binnen de gestelde termijnen worden behandeld.

Volgens de organisaties bespaart een goede informatiehuishouding, waaronder een openbaar informatieregister, niet alleen de overheid veel tijd en geld maar ook de samenleving als geheel.

Overheidsinformatie die proactief gedeeld wordt, is beter vindbaar, uitwisselbaar, eenvoudig te ontsluiten en goed te archiveren. Bovendien verbetert dit de kwaliteit van de informatie.

De Tweede Kamer praat al vier jaar over het moderniseren van de Wet openbaarheid van bestuur. Met deze brief hopen de organisaties op voldoende steun van de fracties in de Tweede Kamer zodat deze belangrijke initiatiefwet wordt aangenomen.

De Tweede Kamer stemt op 19 april over het wetsvoorstel en de ingediende moties.

Onder de ondertekenaars Open State Foundation (Arjan El Fassed), Nederlandse Vereniging van Journalisten (Marjan Enzlin, Thomas Bruning), Genootschap van Hoofdredacteuren (Marcel Gelauff), Vereniging van Onderzoeksjournalisten (Evert de Vos, Tanja van Bergen), Vereniging Online Journalisten Nederland (Stefan Okhuysen), NDP Nieuwsmedia (Herman Wolswinkel), Transparency International Nederland (Anne Scheltema Beduin) en Persvrijheidfonds (Friist van Exter).

Lees ook:
Vijf reden waarom de overheid wint bij openheid

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.