onderzoek covid en journalistiek

— maandag 15 augustus 2016, 13:25 | 0 reacties, praat mee

Hoofdredacteur Cumhuriyet stapt op

Ozan Kose / AFP

Can Dündar, hoofdredacteur van het Turkse dagblad Cumhuriyet, stapt op. Dündar zegt geen vertrouwen meer te hebben in het Turkse rechtssysteem en het zicht op een eerlijke behandeling van zijn nog lopende rechtszaak.

In mei werd Dündar tot bijna 6 jaar gevangenisstraf veroordeeld, waartegen nog een beroep loopt. Volgens de Turkse regering heeft Dündar staatsgeheimen geopenbaard toen zijn krant berichtte over illegale wapenleveranties door de Turkse geheime dienst aan strijders in Syrië. Dündar en zijn collega verslaggever Erdem Gül werden eind 2015 opgepakt en zaten drie maanden in voorarrest.

Tijdens die rechtszaak werd Dündar beschoten door een man die hem een verrader noemde. De hoofdredacteur bleef toen ongedeerd; een collega raakte wel gewond. Recent werden rond die aanslag nieuwe verdachten opgepakt.

Volgens persbureau AP is Dündar inmiddels buiten Turkije - mogelijk in Duitsland. Hij zegt dat een ieder die zijn vertrouwen in het huidige Turkse rechtssysteem stelt, “zijn hoofd vrijwillig onder een guillotine legt.” Bij het aankondigen van zijn aftreden als hoofdredacteur gaf Dündar aan wel columns te zullen blijven schrijven.

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.