website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Dündar reageert fel op arrestatiebevel

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 7 december 2018, 09:16

Can Dündar in 2016, toen hij aankondigde zijn Cumhuriyet-hoofdredacteurschap neer te leggen | ANP

Can Dündar in 2016, toen hij aankondigde zijn Cumhuriyet-hoofdredacteurschap neer te leggen | ANP

Nieuws De Turkse journalist Can Dünder heeft fel uitgehaald na het arrestatiebevel dat de Turkse rechtbank woensdag tegen hem uitvaardigde. Dündar, voormalig hoofdredacteur van de krant Cumhuriyet, stelt dat de regering een heksenjacht tegen hem voert. Volgens de regering speelde hij een rol bij de mislukte coup in 2016.

Dündar wordt dit keer gezocht vanwege vermeende betrokkenheid bij de Gezi-protesten in 2013. Op 28 mei van dat jaar vonden in het Taksim Gezi Park in Istanboel. Daar werd in eerste instantie gedemonstreerd tegen een bouwproject. Nadat demonstranten hardhandig uit het park waren verwijderd, groeide de demonstratie uit tot protesten tegen het autoritaire beleid van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. In totaal gingen 3,5 miljoen mensen de straat op, op 5000 locaties.

“Iedereen die bij Gezi op de voorgrond stond, moet er rekening mee houden dat hij of zij op steeds stompzinniger gronden wordt opgepakt”, stelt Dünder volgens het ANP. Volgens het OM in Turkije zou hij destijds medeorganisator van de demonstraties zijn geweest. De journalist ontkent dat. Hij stelt dat hij zich alleen “met de pen heeft aangesloten” bij de vreedzame protesten. Meer bij HP / De Tijd

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.