website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Radio-nieuwszenders tonen al jaren stabiele marktaandeelcijfers

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in cijfers op vrijdag 11 augustus 2017, 10:44

© Koen Suyk / ANP

Nieuws

Radio-nieuwszenders als Radio 1 en BNR Nieuwsradio laten al jaren stabiele cijfers zien wat betreft het marktaandeel. Media-onderzoeker Piet Bakker legt in het Mediaforum uit hoe dat komt.

Want hoewel er de afgelopen jaren heel wat meer mogelijkheden zijn bijgekomen om radio te luisteren (streamingdiensten, luisterboeken, podcasts en webradio) schommelt sinds 2006 het marktaandeel van de NPO-zender Radio 1 tussen de 7 en de 8 procent, zo is te lezen bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Ook in luistertijd blijven de cijfers stabiel.  Sinds 2006 stijgt de luistertijd bij Radio 1 (januari-februari-metingen) tot 2011, daarna neemt het af maar de laatste drie jaar is het stabiel op zo’n 2 uur en 20 minuten per dag. Bij BNR ligt het gemiddelde rond de anderhalf uur, met twee negatieve uitschieters in 2007 en 2013.

Een mogelijke verklaring voor de stabiliteit zou volgens Bakker kunnen zijn dat de doelgroep wat ouder en trouwer is, vooral bij Radio 1. “En die markt groeit ook alleen maar. Al die alternatieven zijn voor hen niet zo aantrekkelijk dat ze die radio links laten liggen.” Meer bij het Mediaforum (terugluisteren vanaf ongeveer 10.20 uur)

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.