data als kans

— vrijdag 11 augustus 2017, 10:44 | 0 reacties, praat mee

Radio-nieuwszenders tonen al jaren stabiele marktaandeelcijfers

© Koen Suyk / ANP

Radio-nieuwszenders als Radio 1 en BNR Nieuwsradio laten al jaren stabiele cijfers zien wat betreft het marktaandeel. Media-onderzoeker Piet Bakker legt in het Mediaforum uit hoe dat komt. Laatste wijziging: 11 augustus 2017, 10:53

Want hoewel er de afgelopen jaren heel wat meer mogelijkheden zijn bijgekomen om radio te luisteren (streamingdiensten, luisterboeken, podcasts en webradio) schommelt sinds 2006 het marktaandeel van de NPO-zender Radio 1 tussen de 7 en de 8 procent, zo is te lezen bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Ook in luistertijd blijven de cijfers stabiel.  Sinds 2006 stijgt de luistertijd bij Radio 1 (januari-februari-metingen) tot 2011, daarna neemt het af maar de laatste drie jaar is het stabiel op zo’n 2 uur en 20 minuten per dag. Bij BNR ligt het gemiddelde rond de anderhalf uur, met twee negatieve uitschieters in 2007 en 2013.

Een mogelijke verklaring voor de stabiliteit zou volgens Bakker kunnen zijn dat de doelgroep wat ouder en trouwer is, vooral bij Radio 1. “En die markt groeit ook alleen maar. Al die alternatieven zijn voor hen niet zo aantrekkelijk dat ze die radio links laten liggen.” Meer bij het Mediaforum (terugluisteren vanaf ongeveer 10.20 uur)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.