training eu starters

— vrijdag 17 juni 2022, 17:15 | 0 reacties, praat mee

Raad voor Cultuur: Plan opheffen NPO-fonds prematuur

Voorzitter Kristel Baele van de Raad voor Cultuur - © ANP Peter Hilz

De Raad voor Cultuur vindt de plannen prematuur van de Nederlandse Publieke Omroep om het NPO-fonds (voor onder meer documentaires en podcasts) op te heffen en in haar eigen management ‘in te passen’. In een brief aan staatssecretaris Gunay Uslu (media) beveelt de raad aan een garantie te vragen aan de NPO dat het geld (16 miljoen euro) ook werkelijk naar kwalitatief hoogwaardige producties blijft gaan. Laatste wijziging: 17 juni 2022, 18:54

De Raad voor Cultuur lijkt er niet gerust op dat dit laatste het geval is. Ze vindt dat de NPO eerst een duidelijke beoordelingsproces moet formuleren voor producties die in aanmerking kunnen komen voor subsidie. ‘Nu worden producties door de makers ingezonden waarna deskundigen beoordelen of ze geschikt zijn. Het is niet duidelijk hoe dat straks zal gaan’, aldus een woordvoerder van de raad.

Ze vraagt de staatssecretaris ook om ‘een vinger aan de pols’ te houden: in het belang van kwalitatieve producties, talentontwikkeling en innovatie. ‘Het vertrouwen vanuit het veld is (..) op onderdelen dun geworden, terwijl dit essentieel is’, zo schrijven voorzitter Kristel Baele en directeur Jakob van der Waarden.

Eerder al schreef essayist en schrijver Dirk van Weelden dat hij zich zorgen maakt over de onafhankelijkheid van het NPO-fonds ‘nu dat in de greep komt van ambtenaren en bestuurders’. Het ex-commissielid van het NPO-fonds vreest dat makers het onderspit delven.

Paul Doop, lid van de Raad van Bestuur van de NPO, liet in een reactie weten dat die vrees ongegrond is.

Bekijk meer van

Raad voor Cultuur NPO-fonds

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.