— vrijdag 18 september 2015, 08:45 | 0 reacties, praat mee

Raad voor Cultuur kritisch op NPO-plannen

De Raad voor Cultuur sabelt de plannen van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) neer. "Een verbouwing met ander behang en een likje verf", zo oordeelt de raad over het Concessiebeleidsplan 2016-2020 dat de NPO heeft ingeleverd bij staatssecretaris Dekker van Media. Daarmee is de raad een stuk negatiever over het plan dan het Commissariaat voor de Media (CvdM) gisteren.

Het CvdM gaf het NPO-plan, ondanks kritiek, een ‘voorwaardelijk positief’ advies.

Grootste pijnpunt is volgens de raad dat de sterke centrale aansturing niet wordt bereikt. Nu houden de omroepen te veel macht, schrijft de raad.  Net- en zendermanagers worden gehandhaafd en er komen zelfs nieuwe ‘genrecoördinatoren’. “Daardoor neemt het aantal beslissingen en de bestuurlijke drukte juist toe en neemt de centrale regie af.”

Ook stelt de raad, net als het Commissariaat voor de Media, vraagtekens bij de toegang tot het bestel voor externe producenten.

Overigens is er niet alleen kritiek voor de NPO, ook de overheid krijgt een veeg uit de pan, want de NPO moet werken binnen de politieke kaders die de overheid heeft opgesteld. De raad vraagt de overheid dan ook om een werkbare basis voor de Raad van bestuur van de NPO te creëren, met voldoende mandaat in strategisch en operationeel opzicht.

In het advies van de raad is verder ook te lezen dat het plan van de NPO om te stoppen met Radio 6 Soul en Jazz, niet op steun kan rekenen. “De raad vindt het argument van de NPO dat Radio 6 te weinig mensen bereikt discutabel. Zo’n 200.000 luisteraars is volgens hem niet opvallend weinig voor een radiostation dat een specifieke profilering heeft en alleen online of via DAB te vinden is.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.