Nieuwe leden NVJ november

— woensdag 23 november 2016, 11:19 | 0 reacties, praat mee

Raad van State tikt gemeenteraad op vingers om lui Wob-antwoord

Het exterieur van het gebouw van de Raad van State | Lex van Lieshout / ANP

De Raad van State heeft de gemeenteraad van Het Bildt (Friesland) opgedragen binnen twaalf weken beter geargumenteerd uitsluitsel te geven of het bepaalde afspraken rond een bouwproject geheim houdt of niet. Een journalist van de Leeuwarder Courant deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) om inzage te krijgen in afspraken rond de bouw van een zorgcentrum in Sint Annaparochie, maar kreeg te horen dat afspraken door de gemeenteraad geheim werden gehouden. Laatste wijziging: 23 november 2016, 11:25

De tussenuitspraak biedt de gemeenteraad tijd om het besluit van journalist Tim Fierant te heroverwegen en de geheimhouding alsnog goed te motiveren of tot een ander oordeel te komen. Daarna zal de Afdeling bestuursrechtspraak een definitieve uitspraak doen.

De journalist kreeg in een eerdere rechtszaak al te horen dat hij geen belanghebbende in de zaak was en daarmee geen inzage hoefde te krijgen in de geheime afspraken. Het Persvrijheidsfonds besloot Fierant te steunen in de verdere juridische strijd bij de Raad van State.

De Afdeling bestuursrechtspraak wijst op het dubbele belang als wordt verzocht om informatie waarop geheimhoudingsplicht rust. “Dit betekent dat de indiener van een Wob-verzoek, in dit geval de journalist, zowel belanghebbende is bij het besluit op zijn Wob-verzoek als bij het besluit over het verzoek om de geheimhouding op te heffen”, aldus de uitspraak.

De gemeente Het Bildt heeft onvoldoende gemotiveerd op het Wob-verzoek gereageerd, door enkel mee te delen dat de opgevraagde informatie geheim was. De raad mag zich nu dus twaalf weken bezinnen op een beter geargumenteerd of andere respons. Volledige uitspraak 201507807/1/A3

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.