— maandag 16 oktober 2017, 10:51 | 0 reacties, praat mee

Gemeente moet proceskosten Leeuwarder Courant betalen

Het exterieur van het gebouw van de Raad van State - © Lex van Lieshout / ANP

De gemeente het Bildt moet, na een slepende procedure over openbaarheid van stukken, toch de proceskosten van de Leeuwarder Courant betalen. Dit heeft de Raad van State bepaald. Laatste wijziging: 16 oktober 2017, 10:58

Na drie jaar juridisch touwtrekken na een afgewezen Wob-verzoek maakte de gemeenteraad van het Bildt eind december 2016 geheime afspraken rond de zogeheten “supermarktdeal” alsnog openbaar. De afspraken richtten zich op de bouw van zorgflat Van Harenshuus in Sint Annaparochie; bezwaren van supermarkteigenaar Herman Wassenaar werden voor acht ton afgekocht. De openbaarmaking van de geheime deal volgde nadat meerdere rechters de gemeente hadden gemaand om het informatieverzoek van de krant beter te beoordelen.

De raadsman van de krant, mr. Arthur Maandag, trok nadat de geheimhouding rond de supermarktdeal uiteindelijk was opgeheven, twee nog lopende beroepszaken bij de Raad van State in. Daarbij deed hij het verzoek om de gemeente in de proceskosten te veroordelen. Het ging daarbij om de kosten van de in de hele procedure verleende rechtsbijstand, waarvoor vaste tarieven gelden. Dat verzoek is vervolgens door de Raad van State toegewezen. De gemeente werd veroordeeld tot betaling van in totaal 2970 euro. Het Bildt tekende daartegen echter verzet aan bij de Raad van State. Volgens advocaat Ivo van der Meer had de krant slechts recht op 495 euro.

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft nu korte metten gemaakt met het gemeentelijke standpunt. Er is volgens de Afdeling niks mis met de eerder toegekende vergoedingen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.