— dinsdag 27 oktober 2015, 13:49 | 0 reacties, praat mee

Persvrijheidsfonds steunt LC-journalist

Het Persvrijheidsfonds steunt journalist Tim Fierant van de Leeuwarder Courant in een hoger beroep bij de Raad van State, op een besluit van de rechtbank Noord-Nederland hem niet-ontvankelijk te verklaren bij een Wob-verzoek rond een bouwproject van zorgflat Van Haarenshuus in Sint-Annaparochie.

Burgemeester en wethouders van Sint-Annaparochie zouden de gemeenteraad vragen de geheimhouding met betrekking tot een aantal financiële afspraken op te heffen. De gemeenteraad van Het Bildt wees dat, zonder enige motivering of discussie, op 9 oktober 2014, af.

De rechtbank Noord-Nederland stelde in de daarop volgende rechtszaak de gemeente in het gelijk. De Gemeentewet – die de raad de mogelijkheid geeft besluiten geheim te verklaren – gaat boven de Wob. Dit houdt in dat de stukken waarop geheimhouding is opgelegd, niet openbaar hoeven te worden gemaakt. De journalist zou geen belanghebbende zijn. “Dat eiser journalist is en zich tot taak heeft gesteld om de overheid kritisch te volgen, doet aan het vorenoverwogene niet af”, stelde de rechtbank. Fierant werd niet-ontvankelijk verklaard.

Het Persvrijheidsfonds steunt Fierant in deze hoger-beroepsprocedure bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vanwege het principiële karakter van de zaak en omdat besluiten van colleges van B&W dan wel gemeenteraden tot het opleggen van geheimhouding geen beperking mogen vormen op de vrijheid van nieuwsgaring. Meer bij Persvrijheidsfonds

Bekijk meer van

wob Recht Persvrijheidsfonds

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.