word actief nvj klein

— dinsdag 17 maart 2020, 11:22 | 0 reacties, praat mee

Raad tikt journalist op de vingers vanwege ‘journalistiek onzorgvuldige’ tweet

Een deel van de gereconstrueerde MH17 | Onderzoeksraad

De Raad voor de Journalistiek heeft geoordeeld dat journalist Robert van der Noordaa 'journalistiek onzorgvuldig' heeft gehandeld, toen hij vorig jaar oktober in een tweet een waardeoordeel uitsprak over journalist Max van der Werff, toen hij in die maand op een controversiële Oekraïense lijst van 'vijanden van het volk' was gezet. Laatste wijziging: 18 maart 2020, 13:34

Van der Noordaa vond het niet zo vreemd dat Van der Werff op die lijst was gekomen, gezien diens contacten met pro-Russische terroristen in het land. Van der Werff stapte daarop naar de Raad.

De Raad heeft in het verleden tweets omzichtig benaderd. De inhoud van een bericht bepaalt of er sprake is van een journalistieke activiteit, oordeelde de Raad bijna tien jaar geleden.

Volgens de Raad is van belang dat Van der Noordaa zich in zijn Twitter-bio als journalist bekend maakt en daarmee niet langer als ‘een willekeurige particulier’ kan worden gezien. “Bovendien blijkt uit wat hij heeft aangevoerd, dat hij de uitlating over klager vanuit zijn journalistieke expertise heeft gedaan”, stelt de Raad.

De beschuldiging dat Van der Werff samenwerkt met terroristen van DNR (de afkorting van de door strijders uitgeroepen Volksrepubliek Donetsk, red.) is verregaand maar niet onderbouwd of genuanceerd. Dat is in strijd met algemene normen uit de Leidraad ten aanzien van het publiceren van ernstige beschuldigingen en daarmee journalistiek onzorgvuldig.

Van der Noordaa is verbaasd over het oordeel, dat volgens hem journalisten op achterstand zet. Er is volgens hem voldoende bewijs dat strijders in DNR blij zijn met de activiteiten van Van der Werff, die onder meer het neerhalen van vlucht MH17 onderzoekt en daarbij twijfel zaait over het werk van het internationale onderzoeksteam JIT.

Meer bij Raad voor de Journalistiek: 2020/11

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.