— vrijdag 20 maart 2020, 09:00 | 1 reactie, praat mee

Frits van Exter: ‘Een journalist op Twitter is ook een journalist’

© Paul Ryding

Frits van Exter denkt met je mee over dilemma’s in de journalistiek. Dit keer: hoe waarheidsgetrouw moeten tweets zijn? Laatste wijziging: 20 maart 2020, 10:58

De Oekraïense website Myrotvorets heeft een lijst met namen van ‘vijanden van het land’ gepubliceerd. Er staan gegevens op van duizenden journalisten die propaganda zouden bedrijven voor Rusland en Oekraïense separatisten. Zo ook de Nederlandse blogger Max van der Werff.

Het bleef niet onopgemerkt. De algemeen secretaris van de NVJ liet weten de lijst ‘ten strengste’ af te keuren omdat daardoor de levens van journalisten in gevaar kunnen komen. Maar onderzoeksjournalist Robert van der Noordaa reageerde op Twitter dat Van der Werff ‘terecht’ op de lijst prijkt omdat hij samen zou werken met separatisten in de Donetsk-regio: ‘Max werkt met DNR terroristen. Verbaast me dat het zo lang duurde.’

Nadat Van der Noordaa geen gehoor had gegeven aan zijn verzoek dit in te trekken, diende Van der Werff een klacht in bij de Raad voor de Journalistiek.

Van der Noordaa is volgens uw lijfblad een vermaard trollenjager. De journalist publiceert veel over het onderzoek naar MH17. Daarbij constateerde hij in De Groene Amsterdammer ‘een merkwaardige symbiose’ van Russische trollen, ‘ideologisch gemotiveerde burgerjournalisten en uitgesproken complotdenkers, vaak uit Nederland’. Volgens NRC is Max van der Werff zelfs een instrument van Moskou in pogingen het MH17-proces te manipuleren.

Die context is van belang en het is ook voorstelbaar dat dit pijnlijk is voor betrokkenen bij het drama. Maar de Raad voor de Journalistiek heeft te oordelen over de klacht. Naar zijn mening is het onzorgvuldig om zo’n ‘vergaande beschuldiging’ als feit te publiceren zonder onderbouwing of nuancering.

Enkele collega’s reageerden verbolgen. Daarbij was sprake van twee misverstanden:

Een journalist is op Twitter ook een journalist als hij zich daar manifesteert als journalist. In de Leidraad staat dat ‘de journalistieke principes en uitgangspunten (...) in ieder medium en op ieder platform zeggings- en geldingskracht’ hebben. De Raad heeft op die grond ook eerder uitspraken gedaan. Van der Noordaa presenteert zich als onderzoeksjournalist en tweet over zijn werk. Hij verweerde zich ook als journalist tegen de klacht.

Ten tweede, de Raad spreekt zich niet uit over het waarheidsgehalte van de beschuldiging. Het oordeel is ook niet een soort erkenning van hetgeen klager beweert over MH17. De Raad moest slechts oordelen over de vraag hoe zorgvuldig het is de beschuldiging (‘werkt met DNR terroristen’) te publiceren als een feit, zonder onderbouwing. Want ja, toelichten of verwijzen naar bronnen kan ook heel goed op Twitter.

Frits van Exter is voorzitter van de Raad voor de Journalistiek, maar heeft geen stem in de beoordeling van klachten. Hij verwoordt slechts zijn eigen mening.

Tips

-Stel je eigen gedragsregels voor sociale media scherp. Ter inspiratie is dit de lijn van NRC: ‘Wij hanteren hiervoor de journalistieke regels uit deze code en algemene fatsoensnormen: de toon mag op sociale media informeel zijn, maar nooit beledigend, hatelijk of grof.’
-De Washington Post: ‘Bij gebruik van sociale media (...) moeten wij onze professionele integriteit bewaren en onthoud: Washington Post journalists are always Washington Post journalists.’

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Wim Theunisse, 9 mei 2022, 23:24

In de Leidraad staat dat ‘de journalistieke principes en uitgangspunten in ieder medium en op ieder platform zeggings- en geldingskracht’ hebben.
De Raad heeft op die grond ook eerder uitspraken gedaan.

Het is kenmerkend dat zelfs de raad voor de journalistiek zich als het beste jongetje van de klas gedraagt.

Als er 1 groep is die er voor gezorgd heeft dat het nederlandse publiek de schrijvende media niet meer vertrouwd dan is het wel de journalistiek en dat in de breedste zin van het woord.
De liegende media bestaan niet.
De waarheid sprekende media al evenmin.
De halve waarheid sprekende media kent iedereen met de Telegraaf en het A.D. voorop.
Niet voor niets zit iedereen op Facebook, Twitter e.d.

De “vrije ” nieuwsgaring heeft dat aan zichzelf te danken want zij weten zo goed wat de aandeelhouders willen.
Wat normaal denkende, werkende, studerende, onderzoekende het leven willen genietende mensen denken doet er niet toe.
De oplagen zijn belangrijk want leed is HET verdienmodel.

Een voorbeeld.
De ramp van 1953.
Na de ramp zei een grote rotterdamse baggerboer: “geef ons nog zo’n ramp”.
Zo gaat Nederland al honderden jaren over lijken.
Toch doet Nederland alsof het de prima donna van de globale samenleving is.
Rutte en zijn popi jopi sanctie geblaat zijn een prima voorbeeld.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.