website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Publieksprijs Big Brother Awards naar Kamer van Koophandel om handel in zzp-gegevens

Lars Pasveer — Geplaatst in privacy op woensdag 23 januari 2019, 10:50

Liv van der Veen, Hoofd Beleid en Juridische Zaken KvK, ontvangt de Publieksprijs. | Jeroen Mooijman / CC BY-NC-ND 4.0

Liv van der Veen, Hoofd Beleid en Juridische Zaken KvK, ontvangt de Publieksprijs. | Jeroen Mooijman / CC BY-NC-ND 4.0

Nieuws De Kamer van Koophandel heeft vanwege de doorverkoop van privégegevens van (onder meer) zzp'ers de Publieksprijs van de Big Brother Awards gewonnen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) kreeg de Expertprijs, vanwege het wetsvoorstel zorgverzekeraars toegang te geven tot medische dossiers om zorgfraude te bestrijden.

Zzp’ers klagen dat ze na hun verplichte registratie bij de Kamer van Koophandel worden benaderd door commerciële bedrijven, die hun gegevens bij de Kamer van Koophandel hebben gekocht. Het doorverkopen van de contactgegevens gebeurt ongevraagd.

Hoofd Beleid en Juridische Zaken Liv van der Veen van de Kamer van Koophandel kwam de prijs zelf ophalen. “We zijn er niet trots op”, aldus Van der Veen over de berisping. De Kamer van Koophandel organiseert in maart de ‘Kvk Data Summit’ over deze specifieke problematiek. Van der Veen riep zzp’ers op deel te nemen.

Een andere overheidsinstantie, De Belastingdienst, was ook genomineerd voor de Publieksprijs. De Belastingdienst maakt burgerservicenummers van ondernemers openbaar, waardoor die een groter risico op identiteitsfraude lopen.

Verder waren was Facebook genomineerd voor onder meer het Cambridge Analytica-schandaal (waarbij profielgegevens zonder instemming werden gedeeld en geanalyseerd). Meer bij Bits of Freedom

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.