— woensdag 23 januari 2019, 10:50 | 0 reacties, praat mee

Publieksprijs Big Brother Awards naar Kamer van Koophandel om handel in zzp-gegevens

Liv van der Veen, Hoofd Beleid en Juridische Zaken KvK, ontvangt de Publieksprijs. | Jeroen Mooijman / CC BY-NC-ND 4.0

De Kamer van Koophandel heeft vanwege de doorverkoop van privégegevens van (onder meer) zzp'ers de Publieksprijs van de Big Brother Awards gewonnen. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) kreeg de Expertprijs, vanwege het wetsvoorstel zorgverzekeraars toegang te geven tot medische dossiers om zorgfraude te bestrijden.

Zzp’ers klagen dat ze na hun verplichte registratie bij de Kamer van Koophandel worden benaderd door commerciële bedrijven, die hun gegevens bij de Kamer van Koophandel hebben gekocht. Het doorverkopen van de contactgegevens gebeurt ongevraagd.

Hoofd Beleid en Juridische Zaken Liv van der Veen van de Kamer van Koophandel kwam de prijs zelf ophalen. “We zijn er niet trots op”, aldus Van der Veen over de berisping. De Kamer van Koophandel organiseert in maart de ‘Kvk Data Summit’ over deze specifieke problematiek. Van der Veen riep zzp’ers op deel te nemen.

Een andere overheidsinstantie, De Belastingdienst, was ook genomineerd voor de Publieksprijs. De Belastingdienst maakt burgerservicenummers van ondernemers openbaar, waardoor die een groter risico op identiteitsfraude lopen.

Verder waren was Facebook genomineerd voor onder meer het Cambridge Analytica-schandaal (waarbij profielgegevens zonder instemming werden gedeeld en geanalyseerd). Meer bij Bits of Freedom

Bekijk meer van

Zzp Kamer van Koophandel

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.