— donderdag 20 december 2018, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Verwerkingsverbod Belastingdienst vanwege burgerservicenummer zzp’ers in btw-identificatie

ANP

Toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een zogeheten verwerkingsverbod opgelegd aan de minister van Financiën, vanwege het gebruik van de Belastingdienst om het burgerservicenummer (BSN) onderdeel te maken van het btw-identificatienummer van zelfstandigen. Het maakt zzp'ers kwetsbaar voor identiteitsfraude. De Belastingdienst moet zo snel mogelijk, maar uiterlijk voor 1 januari 2020, een beter systeem verzinnen.

De Belastingdienst heeft onlangs de AP verteld hoe ze in het licht van het verwerkingsverbod het BSN van zzp’ers beter willen beschermen.

“Het BSN van zelfstandigen moet gewoon goed beschermd worden”, aldus AP-voorzitter Aleid Wolfsen. Hij wijst erop dat het probleem met het eenvoudig te achterhalen BSN al langer speelt. Zzp’ers worden per direct vrijgesteld van de wettelijke verplichting om hun btw-nummer op de website te vermelden.

Er zal in verband met “de onwenselijke situatie die dat oplevert”, niet worden gehandhaafd door de Autoriteit Consument & Markt. Wolfsen zegt dat op papier de plannen van de Belastingdienst een oplossing bieden voor de huidige problematiek. “We kunnen pas overgaan tot een verdere beoordeling wanneer de Belastingdienst de voorgestelde maatregelen ook daadwerkelijk heeft uitgevoerd”, aldus Wolfsen. Meer bij Autoriteit Persoonsgegevens

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.