website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Pretium verliest zaak tegen journalist Olsthoorn

Lars Pasveer — Geplaatst in conflict op woensdag 24 februari 2016, 13:12

S Salonso / Flickr

S Salonso / Flickr

Nieuws

Telecomaanbieder Pretium heeft een zaak tegen journalist Peter Olsthoorn verloren, waarin de aanbieder meerdere interviewverzoeken van Olsthoorn als ‘stalkergedrag’ had aangeduid. De rechtbank Den Haag gaf het telecombedrijf op alle punten ongelijk.

Pretium eiste onder meer onder dreiging van een dwangsom van 10.000 euro dat Olsthoorn zou stoppen met benaderen van zakelijke partijen rond Pretium. Ook vond de telecomaanbieder dat Olsthoorn moest stoppen met “de suggestieve en ongefundeerde beschuldigingen” dat de aanbieder (veelal oudere) klanten op onjuiste wijze benaderde en daarbij gebruik maakte van adresgegevens van aan Pretium gelieerde firma’s.

Pretium stelt dat Olsthoorn niet als journalist al 2,5 jaar met Pretium bezig is, maar geobsedeerd als een stalker. Olsthoorn bracht daar in de rechtbank tegenin dat Pretium hem zo monddood probeert te maken. De agressieve aanpak past volgens Olsthoorn bovendien in de strategie over de wijze waarop Pretium met de pers omgaat. Het bedrijf ligt met diverse partijen overhoop en voerde (en verloor [1, 2]) zaken tegen onder meer Kassa! en TROS Radar.

De mening van Pretium dat het stalkergedrag bewezen wordt omdat Olsthoorn 2,5 jaar bezig is zonder publicatie, wordt door de rechtbank als “onvoldoende onderbouwd” van de hand gewezen. De rechter stelt dat Olsthoorn buiten het beeld van het publiek heeft geprobeerd het beeld rond Pretiums wijze van acquisitie onder kwetsbare doelgroepen te onderzoeken.

Daarbij zijn ook partners rond Pretium benaderd, maar de rechter wijst expliciet op het feit dat “Olsthoorn daarbij telkens een beleefde en voorkomende benaderingswijze heeft gekozen.” Alle vorderingen van Pretium worden afgewezen. Het bedrijf moet ook de proceskosten van Olsthoorn betalen, begroot op 1189 euro.

In een reactie zegt Olsthoorn blij te zijn met de uitspraak en de constatering van de rechter dat hij zijn werk zorgvuldig heeft gedaan. Olsthoorn zegt wel te vrezen voor het verkillende effect van bedrijven-met-geld die individuele journalisten intimideren: “Nu begint het probleem pas goed, want welk medium of welke media samen durven de serie artikelen publiceren in de wetenschap dat er rechtszaken van komen?”

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. Plato, 25 februari 2016, 09:32

    De uitspraak staat online
    http://deeplink.rechtspraak.nl/uitspraak?id=ECLI:NL:RBDHA:2016:1664
    De directeur van Pretium, Hans Nyks, heeft zijn naam laten schrappen. Wat een held!

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.