— woensdag 24 februari 2016, 13:12 | 1 reactie, praat mee

Pretium verliest zaak tegen journalist Olsthoorn

S Salonso / Flickr

Telecomaanbieder Pretium heeft een zaak tegen journalist Peter Olsthoorn verloren, waarin de aanbieder meerdere interviewverzoeken van Olsthoorn als 'stalkergedrag' had aangeduid. De rechtbank Den Haag gaf het telecombedrijf op alle punten ongelijk. Laatste wijziging: 25 februari 2016, 14:46

Pretium eiste onder meer onder dreiging van een dwangsom van 10.000 euro dat Olsthoorn zou stoppen met benaderen van zakelijke partijen rond Pretium. Ook vond de telecomaanbieder dat Olsthoorn moest stoppen met “de suggestieve en ongefundeerde beschuldigingen” dat de aanbieder (veelal oudere) klanten op onjuiste wijze benaderde en daarbij gebruik maakte van adresgegevens van aan Pretium gelieerde firma’s.

Pretium stelt dat Olsthoorn niet als journalist al 2,5 jaar met Pretium bezig is, maar geobsedeerd als een stalker. Olsthoorn bracht daar in de rechtbank tegenin dat Pretium hem zo monddood probeert te maken. De agressieve aanpak past volgens Olsthoorn bovendien in de strategie over de wijze waarop Pretium met de pers omgaat. Het bedrijf ligt met diverse partijen overhoop en voerde (en verloor [1, 2]) zaken tegen onder meer Kassa! en TROS Radar.

De mening van Pretium dat het stalkergedrag bewezen wordt omdat Olsthoorn 2,5 jaar bezig is zonder publicatie, wordt door de rechtbank als “onvoldoende onderbouwd” van de hand gewezen. De rechter stelt dat Olsthoorn buiten het beeld van het publiek heeft geprobeerd het beeld rond Pretiums wijze van acquisitie onder kwetsbare doelgroepen te onderzoeken.

Daarbij zijn ook partners rond Pretium benaderd, maar de rechter wijst expliciet op het feit dat “Olsthoorn daarbij telkens een beleefde en voorkomende benaderingswijze heeft gekozen.” Alle vorderingen van Pretium worden afgewezen. Het bedrijf moet ook de proceskosten van Olsthoorn betalen, begroot op 1189 euro.

In een reactie zegt Olsthoorn blij te zijn met de uitspraak en de constatering van de rechter dat hij zijn werk zorgvuldig heeft gedaan. Olsthoorn zegt wel te vrezen voor het verkillende effect van bedrijven-met-geld die individuele journalisten intimideren: “Nu begint het probleem pas goed, want welk medium of welke media samen durven de serie artikelen publiceren in de wetenschap dat er rechtszaken van komen?”

Bekijk meer van

Pretium Peter Olsthoorn

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.