data als kans

— dinsdag 22 januari 2019, 09:13 | 0 reacties, praat mee

Poolse ambassade wil dat TPO bericht over ‘Poolse concentratiekampen’ aanpast

UPDATE De Poolse ambassade in Den Haag wil dat The post Online (TPO) een artikel aanpast over 'Poolse concentratiekampen', meldt TPO. Laatste wijziging: 24 januari 2019, 12:45

TPO kreeg maandag een mail binnen van plaatsvervangend ambassadeur en hoofd van de afdeling Politiek-Economische Zaken Katarzyna Banaszkiewicz. Banaszkiewicz beschuldigt TPO-hoofdredacteur Bert Brussen de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te ‘herschrijven’ en het Nederlandse publiek ‘te misleiden’ en dringt aan op aanpassing.

Het gaat om een ANP-artikel van 10 januari over de overleden Oekraïense nazi-collaborateur Jakiv Palij. In dat stuk wordt gerept van ‘het Poolse concentratiekamp Treblinka’ waar Palij actief was. Begin dit jaar voerde Polen een wet in die het strafbaar maakte om Polen te beschuldigen aan medeplichtigheid aan de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Het werd verboden om te spreken over Poolse concentratiekampen. Op overtreding van deze wet kwam een maximum gevangenisstraf te staan van drie jaar. Na kritiek zwakte Polen de omstreden Holocaustwet af.

Het ANP heeft de tekst van het artikel inmiddels wel aangepast, meldt TPO. Boven het bewuste artikel valt nu te lezen: “In de eerste alinea staat ‘het Poolse concentratiekamp Treblinka’, dat moet uiteraard zijn: ‘het concentratiekamp Treblinka in Polen’”.

TPO geeft aan niets aan te zullen passen.

UPDATE In een eerdere versie van dit artikel ontbraken in de kop apostrofs. Die zijn na opmerkingen toegevoegd om te verduidelijken dat de kampen zich dan wel in Polen bevonden, maar dat het gaat om kampen die door de Duitse bezetter waren ingericht.

Bekijk meer van

TPO The Post Online Polen

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.