website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Poolse ambassade wil dat TPO bericht over ‘Poolse concentratiekampen’ aanpast

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in conflict op dinsdag 22 januari 2019, 09:13

Nieuws UPDATE De Poolse ambassade in Den Haag wil dat The post Online (TPO) een artikel aanpast over 'Poolse concentratiekampen', meldt TPO.

TPO kreeg maandag een mail binnen van plaatsvervangend ambassadeur en hoofd van de afdeling Politiek-Economische Zaken Katarzyna Banaszkiewicz. Banaszkiewicz beschuldigt TPO-hoofdredacteur Bert Brussen de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog te ‘herschrijven’ en het Nederlandse publiek ‘te misleiden’ en dringt aan op aanpassing.

Het gaat om een ANP-artikel van 10 januari over de overleden Oekraïense nazi-collaborateur Jakiv Palij. In dat stuk wordt gerept van ‘het Poolse concentratiekamp Treblinka’ waar Palij actief was. Begin dit jaar voerde Polen een wet in die het strafbaar maakte om Polen te beschuldigen aan medeplichtigheid aan de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog. Het werd verboden om te spreken over Poolse concentratiekampen. Op overtreding van deze wet kwam een maximum gevangenisstraf te staan van drie jaar. Na kritiek zwakte Polen de omstreden Holocaustwet af.

Het ANP heeft de tekst van het artikel inmiddels wel aangepast, meldt TPO. Boven het bewuste artikel valt nu te lezen: “In de eerste alinea staat ‘het Poolse concentratiekamp Treblinka’, dat moet uiteraard zijn: ‘het concentratiekamp Treblinka in Polen’”.

TPO geeft aan niets aan te zullen passen.

UPDATE In een eerdere versie van dit artikel ontbraken in de kop apostrofs. Die zijn na opmerkingen toegevoegd om te verduidelijken dat de kampen zich dan wel in Polen bevonden, maar dat het gaat om kampen die door de Duitse bezetter waren ingericht.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.