data als kans

— donderdag 13 juli 2017, 12:04 | 0 reacties, praat mee

Poolse minister zet grof geschut in tegen onderzoeksjournalist

Poolse minister van Defensie Antoni Macierewicz tijdens een werkbezoek in Litouwen | Valda Kalnina / EPA

De Poolse minister van Defensie Antoni Macierewicz is een rechtszaak tegen een onderzoeksjournalist Tomasz Piatek begonnen wegens een keur aan vermeende beledigingen en 'dreigementen'. Piatek schreef een boek over de banden van Macierewicz met de Russische geheime dienst en andere figuren binnen het Kremlin. Laatste wijziging: 13 juli 2017, 12:06

Piatek werkte anderhalf jaar aan het boek. Partijgenoten van Macierewicz stellen dat het boek aan elkaar hangt van leugens.

Dat de minister daarnaast de staatsadvocaat inzet omdat hij zou zijn beledigd als ‘grondwettelijke autoriteit van de republiek Polen’ is volgens persvrijheidsorganisaties volstrekt buitenproportioneel. Het International Press Institute (IPI) zegt dat Macierewicz voldoende andere middelen ter beschikking staan als hij het met inhoud van Piateks boek oneens is.

Op het beledigen van een Poolse ‘grondwettelijke autoriteit’ staat tot twee jaar gevangenisstraf. Daarnaast wordt een ander artikel aangehaald om Piatek op aan te vallen: het door dreigementen proberen te verhinderen dat een publiek figuur zijn werk nog langer durft uit te voeren.

De inzet van de zwaarste middelen is een aanslag op de persvrijheid in Polen, stelt IPI. De beoogd aanklager is bovendien een partijgenoot van Macierewicz, afkomstig van Prawo i Sprawiedliwosc - de regerende politieke partij ‘Wet en Rechtvaardigheid’. Meer bij International Press Institute

Bekijk meer van

Polen Antoni Macierewicz

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.