— woensdag 14 september 2016, 08:48 | 0 reacties, praat mee

Europarlementariërs steunen harde aanpak Poolse regering

ANP

Het Europees Parlement bereidt een resolutie voor die de Poolse regering waarschuwt voor de reeks aan wetswijzigingen die het heeft doorgevoerd. Wijzigingen rond de rechterlijke macht, persvrijheid en het recht op een eerlijk proces hollen de Poolse rechtstaat uit, aldus de resolutie.

Diverse Europarlementariërs steunen via de resolutie stappen van de Europese Commissie zet om verdere uitholling van fundamentele rechten in Polen te voorkomen. Begin dit jaar gebruikte de Europes Commissie harde bewoordingen rond wijzingen aan de grondwet die het Poolse Constitutionele Hof buitenspel zet.

Daarnaast onthulde de regering plannen voor een nieuwe mediawet, die de onafhankelijkheid van omroepen ernstig zou ondergraven. De wet ging uiteindelijk in de koelkast, maar van afstel is geen sprake.

Europarlementariër Judith Sargentini (GroenLinks) werkt samen met collega’s aan de resolutie. “Het land dat zich sinds de val van de muur ontworstelde aan een totalitair regime werd een democratisch land in een unie van democratische landen. Het is onze plicht als Europeanen om te voorkomen dat de fundamentele rechten van Poolse burgers nu weer worden aangetast”, stelt ze.

Het is volgens Sargentini van belang dat de Europese Unie kritisch kijkt naar landen die al lid zijn, naast de strenge toetredingsregels die het hanteert voor potentiële nieuwkomers.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.