— donderdag 12 augustus 2021, 08:48 | 0 reacties, praat mee

Pools parlement stemt in met omstreden aanpassing mediawet

Bezorgde Polen verzamelden zich bij het Poolse parlement om te demonstreren tegen de aanpassing van de mediawet | Newspix.pl / ANP

Het Poolse parlement heeft ingestemd met een aanpassing van de mediawet, volgens de regering bedoeld om buitenlandse desinformatie-campagnes te bestrijden. Niet-Europese bedrijven mogen straks geen meerderheidsbelang bezitten in Poolse media.

Critici stellen dat de laatst overgebleven onafhankelijke zender TVN het slachtoffer van de wijziging dreigt te worden: het Amerikaanse Discovery heeft een groot belang in TVN, meldt de NOS.

Via een motie werd stemming over de wijziging eerder op de dag uitgesteld tot september, maar regeringspartij PiS overtuigde de voorzitter van het parlement om toch deze woensdag al te stemmen. De aanpassing haalde het met 228 stemmen voor, 216 tegen en tien onthoudingen.

Het voorstel moet nu nog langs het Poolse Hogerhuis; dat kan nog maanden duren voor de wijziging een feit is. Vijf jaar geleden sleutelde Polen - zeer tegen de zin van de Europese Unie - ook al aan de mediawet. De laatste jaren heeft regeringspartij PiS de vrijheid van media sterk beperkt en regeringsgezinde (staats)bedrijven belangrijke mediabedrijven laten overnemen.

De Europese Unie laat het vooralsnog bij morrende geluiden en dreigementen, tot ergernis van internationale persvrijheidsorganisaties als RSF.

NOS op 3 legde gisteren de moeizame verstandhouding van Polen met de Europese Unie nog eens uit:

 

Bekijk meer van

Polen

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.