— dinsdag 8 december 2020, 09:14 | 0 reacties, praat mee

Pools mediabedrijf overgenomen door oliebedrijf met staat als grootste aandeelhouder

Polska Press, een van de grootste Poolse uitgevers, komt in handen van het Poolse oliebedrijf PKN Orlen, waarvan de Poolse Staat de grootste aandeelhouder is. Critici vrezen dat de persvrijheid in het geding komt, omdat het oliebedrijf wordt geleid door een prominente politicus van regeringspartij PiS, meldt de NOS.

Polska Press is een van de grootste uitgevers van het land, met een jaaromzet van omgerekend 90 miljoen euro. Volgens de nieuwe eigenaar is de mediaonderneming marktleider in 15 van de 16 provincies van Polen. De nieuwswebsites van Polska Press bereiken maandelijks 17,4 miljoen Polen, ongeveer de helft van de bevolking.

Polska Press is nu nog in handen van het Duitse mediabedrijf Verlagsgruppe Passau. Minister Piotr Glinski van Cultuur noemde het in oktober nog abnormaal dat Poolse pers in handen is van een Duits bedrijf.

De overname komt op een gevoelig moment, schrijft de NOS. Polen ligt samen met Hongarije in de clinch met de Europese Unie. De twee Centraal-Europese landen hebben een veto uitgesproken tegen de EU-begroting en het coronahulpfonds, vanwege een bepaling dat landen op EU-subsidies kunnen worden gekort als ze zich niet houden aan fundamentele waarden van de EU, zoals een onafhankelijke rechtstaat en de persvrijheid.

De kritiek van Brussel op Polen richtte zich met name op de inperking van de bevoegdheden van de rechterlijke macht. De zorgen over de persvrijheid bestonden tot nu toe vooral voor Hongarije, waar al eerder nieuwsmedia werden overgenomen door aanhangers van de regering. Zo bleek ook uit het interview van de Volkskrant vorige week met Veronika Munk, de hoofdredacteur van nieuwssite Telex.hu, een van de laatste onafhankelijke nieuwsmedia in Hongarije.

Bekijk meer van

Polska Press Polen PiS Hongarije EU

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.