Leaderboard Journalist van het Jaar PIP Den Haag

— vrijdag 8 december 2023, 13:46 | 0 reacties, praat mee

Politiechef geeft fouten toe bij aanvaring met persfotograaf Rico Vogels

Beeld ter illustratie - © Venema Media

Persfotograaf Rico Vogels heeft excuses van de politie gekregen en er wordt nog over een schadevergoeding gesproken. Wilbert Paulissen, chef van de politie Oost-Brabant, geeft in een interview met het Eindhovens Dagblad toe dat er fouten zijn gemaakt. Laatste wijziging: 8 december 2023, 13:46

Zo heeft de politie geen juist beeld geschetst van de aanvaring met Vogels. En de reden voor de inbeslagname van zijn bodycam bleek ook anders te zijn dan eerder werd aangegeven, schrijft de krant.

Bodycam
Vogels werd in augustus in de berm langs de N2 bij Veldhoven aangesproken door agenten. Hij maakte duidelijk dat hij persfotograaf was en de locatie van een pas gebeurd ongeval zocht. De agenten dwongen hem in de politiewagen te stappen en namen zijn bodycam af. Ook eisten ze dat hij het materiaal zou wissen. Dat weigerde Vogels.

De politie beweerde achteraf dat de fotograaf op de snelweg had gelopen en dat hem de camera was afgenomen om onderzoek te doen naar dat strafbare feit. De bodycam van Vogels bleef echter beelden opnemen, ook na de inbeslagname. Het ED zag de opnames en hoorde hoe agenten op het bureau een leidinggevende onder meer vertelden dat ze niet wisten dat Vogels persfotograaf was.

Uit de beelden blijkt ook dat de agenten de bodycam in eerste instantie niet afpakten om te checken of Vogels op het wegdek liep, maar uit ergernis over het feit dat ze werden gefilmd. Dat zag Paulissen ook: “Je moet eerlijk zijn; het is uit irritatie, en toen is geconstrueerd dat het voor waarheidsvinding was.”

Terugkomen op uitspraken
Als chef ging Paulissen uit van de juiste manier van handelen van de agenten. Nu ook hij recent de beelden zag, komt de politiechef op die uitspraken terug. “We hebben het beeld naar buiten gebracht dat hij (Vogels, red.) gevaarlijk op de snelweg liep. Op het asfalt. Maar hij liep in de berm”, aldus Paulissen. Juridisch mag dat dan bij de weg horen, de politiechef vindt dat dat geen recht doet aan de werkelijke situatie. “En het was geen snelweg, maar de N2.”

“Ik wil het wel voor ze (de politie, red) opnemen. We hebben een ingewikkeld beroep. Er was oprecht het beeld van een gevaarlijke situatie, gezien van een afstand. Dus ik snap dat ze erheen reden. Het was een avond waarop al twee zware aanrijdingen waren gebeurd.”

De politiechef heeft excuses aangeboden aan Vogels. Die heeft de fotograaf geaccepteerd. “Ik ben wel blij dat de bodycam is blijven opnemen om mijn onschuld aan te kunnen tonen.” Vogels hoopt dat hij het met de politie eens wordt over de schadeclaim die hij heeft ingediend. Over die vergoeding wordt volgens de politie nog gesproken. Waarschijnlijk wordt volgende week de knoop doorgehakt.

Bij de politie loopt intern nog een onderzoek naar de kwestie. Daarna zal blijken of er maatregelen tegen de agenten worden genomen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.