Persfotograaf gehinderd in werk en bodycam afgepakt; klacht in voorbereiding

Afgelopen zondag heeft de politie een bodycam van persfotograaf Rico Vogels in beslag genomen, toen hij werkte op de A2 in Eindhoven. Daar vond laat op de avond een dodelijk ongeluk plaats, waar Vogels verslag van deed. Een agent vroeg Vogels om beeldmateriaal van zijn camera te wissen, die dat weigerde. Hij werd vervolgens aangehouden, waarbij tegelijk zijn bodycam werd ingenomen.
Vogels gaat een klacht indienen en wordt daarin gesteund door journalistenvakbond NVJ. De persfotograaf zegt zich meerdere keren als pers te hebben geïdentificeerd.
Tegenover het Brabants Dagblad verklaart de politie dat de ingenomen bodycam zou kunnen aantonen dat Vogels onveilig over de snelweg bewoog en zichzelf en andere weggebruikers in gevaar bracht.
NVJ-secretaris Paul Teixeira nam nog dezelfde nacht contact op met de politie, om te protesteren tegen de gang van zaken en teruggave van de apparatuur te eisen. Dat gebeurde uiteindelijk: Vogels kon de bodycam 2 uur ‘s nachts ophalen.
Eerder dropte de politie hem op kilometers afstand waar Vogels zijn motor zondagavond had geparkeerd.
De NVJ steunt Vogels’ klacht. “Voor de bescherming van de journalistiek, een groot goed in dit land, is niet voor niets hard gevochten”, aldus Teixeira tegenover het Brabants Dagblad. Er gelden bovendien strikte regels voor het opeisen van beeldmateriaal. “Een agent kan op eigen houtje niks doen. Zelfs een officier van justitie moet hiervoor een verzoek indienen bij de rechter-commissaris”, stelt Teixeira.
Er waren de afgelopen jaren meerdere incidenten waarbij de politie persfotografen in hun werk hinderden, zonder de regels te kennen. Meestal werden die zaken met excuses en beloften van verbetering afgedaan.
Praat mee