NVJ compleet lid

— maandag 24 juni 2019, 08:35 | 0 reacties, praat mee

Politie pakt ANP-journalist op bij Pegida-actie in Eindhoven

Politie pakt ANP-journalist op bij Pegida-actie in Eindhoven
© Niels Wenstedt

De politie heeft zaterdagmiddag een journalist die verslag deed van de Pegida-actie in Eindhoven opgepakt. De man werkt voor het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP). Laatste wijziging: 1 juli 2019, 10:00

Naast verslaggever Henri Haenen werd ook zijn vrouw door de politie meegenomen.

Aanhangers van Pegida hielden zaterdagmiddag in de buurt van de Al Fourqaan-moskee in stadsdeel Woensel een actie zonder dat zij daarvoor toestemming hadden van de burgemeester van Eindhoven. De anti-islambeweging weigert zich neer te leggen bij een verbod op een demonstratie rond de moskee. Tegendemonstranten waren er ook.

De verslaggever en zijn vrouw, ook een journaliste, werden opgepakt, omdat in de ogen van agenten hun gedrag verdacht was. De ANP-journalist toonde nog wel zijn perskaart, maar dat was voor de politie niet voldoende.

Het tweetal is rond 17.00 uur vrijgelaten met welgemeende excuses.

Thomas Bruning, algemeen secretaris van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), veroordeelt de actie van de politie. “Het is echt onbegrijpelijk dat een professioneel ANP-journalist, die zich kon identificeren met de landelijke politie perskaart, opgepakt wordt door de politie en urenlang wordt vastgehouden als ware hij een relschopper. Er is hier iets ernstig misgegaan en naast excuses en vergoeding van de schade voor de fotograaf in kwestie wilen we tekst en uitleg hoe dit heeft kunnen gebeuren”

Bekijk meer van

Pegida NVJ Henri Haenen ANP

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.