training eu starters

— maandag 10 december 2018, 12:50 | 0 reacties, praat mee

Pointer en Sinan Can dragen journalistieke vernieuwing NPO 2

De journalistieke vernieuwing waarop NPO 2 volgend jaar inzet, wordt vooral zichtbaar bij het nieuwe datajournalistieke programma Pointer van KRO-NCRV en een nieuw buitenland-journalistiek platform onder leiding van Sinan Can. Dat bleek maandag tijdens de presentatie van de plannen van de publieke omroep voor volgend jaar. Laatste wijziging: 10 december 2018, 13:26

Op NPO 1 kijkt de publieke omroep of het journalistieke late night programma een half uur vervroegd kan worden per 1 september. Dat heeft zijn doorwerking in de rest van de programmering op NPO 1 en 2. Zo zou Een Vandaag naar NPO 2 moeten verhuizen en komt misschien Nieuwsuur in de knel te zitten als de talkshow te vroeg start.

De NPO wil het late programma vervroegen om meer kijkers te trekken. Tegelijk scheelt het geld omdat één programma minder gemaakt hoeft te worden. Dat geld kan naar familie-programma’s en drama.

Wel is zeker dat het programma College Tour terugkeert en wel op NPO 1 en zonder Twan Huys. Wie het programma wel gaat presenteren maakt de NPO voor het einde van het jaar bekend. ‘Ik had het vandaag willen doen, maar de onderhandelingen lopen nog’, aldus NPO-directeur Frans Klein.

Ook het programma M met Margriet van der Linden keert terug in het voorjaar. Doelstelling blijft 700.000 kijkers per avond. Klein verwacht dat als Van der Linden meer vlieguren maakt het wel goedkomt met het programma.

Het journalistieke platform dat Can start op NPO 2 heeft nog geen naam. Het is de bedoeling dat hij in september begint, aldus NPO-netmanager Gijs van Beuzekom.

Op het platform, dat naast televisie ook veel web-kanalen gaat bedienen, worden dagelijks journalistieke verhalen uit het buitenland verteld. Het is de bedoeling dat talentvolle jonge journalisten de producties voor hun rekening gaan nemen. Zij worden de komende maanden geworven en opgeleid.

Op NPO 2 krijgt het platform waarschijnlijk na Nieuwsuur een plek met korte reportages die ook niet per se elke dag uitgezonden hoeven te worden.

Over Pointer werd vorige week al meer bekend. Dat format start in april.

Voor beide titels heeft NPO 2 voor meerdere jaren geld vrijgemaakt. Dat komt beschikbaar omdat onder meer Brandpunt+ stopt op televisie en Tegenlicht, Zembla en Andere Tijden minder gaan uitzenden.

Lees ook het interview dat Villamedia in 2017 had met Sinan Can: Voor Sinan Can is ellende brandstof geworden

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.