— vrijdag 18 december 2020, 15:56 | 0 reacties, praat mee

Podcastserie Caliphate voldeed niet aan normen van New York Times

The New York Times haalt institutioneel falen aan en stelt vast dat het team van de podcastserie Caliphate te veel geloof hechtte aan de beweringen van een veronderstelde voormalige terrorist, die in de populaire en prijswinnende serie een belangrijke rol speelt. Laatste wijziging: 18 december 2020, 16:29

De 12-delige audiodocumentaire met Rukmini Callimachi, een Times-correspondent die regelmatig verslag deed vanuit conflictgebieden, probeerde licht te werpen op Islamitische Staat. Caliphate vertelde het verhaal over de radicalisering van een jonge Canadees die naar Syrië ging, zich bij Islamitische Staat aansloot en een beul werd voor de extremistische groepering voordat hij ontsnapte.

Nu alle onderzoeken naar het handelen van de krant zijn afgerond trekt Baquet in een interview het boetekleed aan. “We werden verliefd op het feit dat we een lid van IS hadden gevonden die zijn leven in het kalifaat en zijn misdrijven zou beschrijven”, aldus Baquet. “Ik denk dat we zo verliefd waren dat zelfs toen we bewijzen zagen dat hij misschien een fantast was, toen we bewijs zagen dat hij iets verzon, we niet goed genoeg luisterden.”

Vanaf vandaag is er een ‘Editor’s Note’ te zien bij de podcastserie. De hoofdredacteur zegt in de correctie dat de serie nooit geproduceerd had mogen worden met de Canadees als centraal personage. The Times schrijft ook dat de serie niet voldeed aan de normen voor nauwkeurigheid of feiten controle.

De krant had betere controles moeten uitvoeren, geeft de hoofdredacteur toe en hij legt de schuld ook bij hemzelf neer.

Hoewel uit onderzoek van de krant blijkt dat er geen sprake is van misleiding of oneerlijkheid door Callimachi of het Caliphate-team, wordt Callimachi toch overgeplaatst. Het is nog niet duidelijk wat ze gaat doen. Verder is haar eerdere werk onderzocht door een onderzoeksjournalist van de krant. Baquet geeft aan dat er correcties zijn doorgevoerd, maar het valt in het niet ten opzichte van de beoordelingsfouten die zijn gemaakt in de podcastserie. Meer bij The New York Times I / en II

Lees ook:
The New York Times onderzoekt eigen handelen na arrestatie van hoofdpersoon van populaire podcastserie (13 oktober 2020)

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.