training eu starters

— vrijdag 19 juni 2015, 12:37 | 0 reacties, praat mee

Persgroep waarschuwt fotografen voor contractbreuk

Public-Domain-Image.com / Andrew McMillan

UPDATE Zelfstandige fotografen die zijn aangesloten bij Pictoright en die werk leveren aan De Persgroep plegen contractbreuk. Dat schrijft de hoofdredactie van Trouw in een brief aan zelfstandige fotografen, die Villamedia in zijn bezit heeft. “De nieuwe voorwaarden van Pictoright verlangen dat de aangesloten fotografen nagenoeg al zijn rechten overdraagt”, aldus de brief. “Een fotograaf die op deze voorwaarden is aangesloten bij Pictoright kan niet tegelijkertijd akkoord gaan met de algemene voorwaarden van De Persgroep.” Laatste wijziging: 25 juni 2015, 12:04

De brief is een reactie op vragen van fotografen over de nieuwe inkoopvoorwaarden van De Persgroep, die 1 juni ingingen. In die voorwaarden stelt De Persgroep dat makers de uitgever vrijwaren van aanspraken van derden op het gebied van intellectueel eigendom. Ook geven makers die na 1 juni nog werk leveren, De Persgroep toestemming om namens hen op te treden tegen schenders van dat eigendomsrecht. Een taak die, aldus de fotografen, al door Pictoright wordt uitgevoerd.

“Het staat wat cryptisch omschreven, maar De Persgroep lijkt belangenbehartigers hiermee buiten spel te willen zetten”, reageert Pictorights directeur Vincent van den Eijnde desgevraagd. “Dit voelt als misbruik van een machtspositie. Het is raar dat kranten zoals de Volkskrant en Trouw die altijd vooraan staan om maatschappelijk onrecht te melden op deze manier freelancers tegen de muur zetten.” Op de vraag wat Pictoright hieraan wil doen antwoordt Van den Eijnde dat zijn organisatie daarover nog in beraad is.

De passage in de brief waarin De Persgroep stelt dat Pictoright verlangt dat aangesloten fotografen nagenoeg al zijn rechten overdragen wuift Van den Eijnde van de hand. “Dat is pertinent niet waar. We hebben onze aansluitingsovereenkomsten onlangs aangepast om ook nieuwe ontwikkelingen op digitaal vlak, zoals Blendle, mee te kunnen nemen. Verwijten dat we dat stilletjes gedaan hebben kloppen niet. We passen onze contracten iedere twee jaar aan en sturen ze dan ook naar aangesloten leden.”

De hoofdredactie van Trouw stelt in zijn brief dat het alleen afspraken maakt met fotografen zelf en niet met Pictoright. Bart Verkade, zakelijk leider bij De Persgroep, beaamt dat. Hij stelt dat De Persgroep freelancers wil waarschuwen. “Wij zeggen niet dat als je voor ons werkt je niet aangesloten mag zijn bij Pictoright. Maar je kunt niet én je rechten bij Pictoright onderbrengen én aan onze inkoopvoorwaarden voldoen. Dan pleeg je contractbreuk. Met deze brief hebben we dat duidelijk willen maken. En we willen voorkomen dat Pictoright straks bij ons aanklopt voor extra vergoedingen die we al in de onlangs verhoogde fotoprijs hebben verwerkt.”

Hoewel de door De Persgroep gestuurde brief alleen aan fotografen gericht is, zou in principe hetzelfde kunnen gelden voor schrijvende freelancers die bij Lira zijn aangesloten. “Het is schandelijk om freelancers zo onder druk te zetten”, aldus Lira-bestuurslid Kees Schaepman, die zich haast te zeggen dat hij wel van het bestaan van de brief weet, maar hem nog niet met eigen ogen heeft gezien. Schaepman vindt het wonderbaarlijk dat juist een hoofdredactie een dergelijke brief stuurt. “Zij zouden hun freelancers juist moeten beschermen. Dit doet me sterk denken aan uitsluitsel zoals dat honderd jaar geleden gold: als je bij een bond bent aangesloten kom je er niet in.”

Rosa Garcia Lopez van de NVJ: “De Persgroep creëert een patstelling, want freelancers zijn niet in staat om aan de eis te voldoen. Zij kunnen het contract met Pictoright of Lira alleen eind december opzeggen, met een opzegtermijn van drie maanden. De Persgroep zorgt er dus voor dat de freelancers nu een probleem hebben en niet andersom. Ik vind dan ook dat De Persgroep dit maar moet oplossen en niet de freelancers.”

Verder vindt Garcia Lopez dat De Persgroep de vraag om alle rechten aan hen over te dragen helemaal niet zou moeten stellen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.