— donderdag 4 april 2019, 10:33 | 0 reacties, praat mee

Philippe Remarque wordt eerder uitgever dan burgemeester

© Els Zweerink

Philippe Remarque staat ‘redelijk dicht bij het einde’ van zijn hoofdredacteurschap bij de Volkskrant. Wanneer hij precies vertrekt is nog niet duidelijk, maar het is volgens hem ‘goed voor een krant als er af en toe een nieuwe hoofdredacteur is’, zo zegt hij in een Villamedia dubbelinterview met NRC-hoofdredacteur Peter Vandermeersch – die later dit jaar correspondent wordt van deze krant in Parijs.

Remarque (53) overweegt zich na zij hoofdredacteurschap te storten op het (online) uitgeefvak. Hij wordt zeker geen burgemeester, zoals zijn voorganger Pieter Broertjes (in Hilversum). ‘Dat kan ik uitsluiten. Het lijkt me een hondenbaan. Ik was een tijd politiek verslaggever in Den Haag en heb die wereld leren kennen. Mensen gaan de politiek in om te strijden voor idealen en wat er dan volgt is meestal niet zo aangenaam. Dat ambieer ik niet.’

Remarque en Vandermeersch traden vrijwel tegelijk aan als hoofdredacteur. Ze begonnen in een periode dat online uitgeven nog in de kinderschoenen stond, maar zorgden beiden voor positieve resultaten en meer abonnees. In 2010 interviewde Yves Desmet de toen ‘kersverse’ hoofdredacteuren ook voor Villamedia.

Rond hun beider vertrek interviewde Villamedia hen opnieuw. Remarque zegt daarin over zijn toekomst: ‘Het journalistieke vak zal mij altijd blijven trekken, maar ik heb ook veel belangstelling gekregen voor hoe de journalistiek transformeert op het digitale vlak, dus misschien ga ik iets aan de uitgeefzijde doen. Ik kan er verder nog niks over zeggen.’

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.