— donderdag 15 september 2016, 09:17 | 0 reacties, praat mee

Volkskrant in beroep tegen schadevergoeding Schiphol-foto

© De bewuste voorpagina van de Volkskrant van 16 augustus 2016

De Volkskrant legt zich niet neer bij de schadevergoeding van 1500 euro die is toegekend aan een moslimman die vond dat hij onterecht in verband werd gebracht met terreurdreiging rond Schiphol. Hoofdredacteur Philippe Remarque gaat in beroep. Laatste wijziging: 15 mei 2018, 11:40

De rechter kende de schadevergoeding toe aan Mohammed Rashid, die voor de voorpagina was gefotografeerd toen hij bij Schiphol door de marechaussee werd gecontroleerd. Volgens Rashid is hij daarmee in verband gebracht met de terreurdreiging en kreeg hij veel commentaar, tot familie in het buitenland aan toe.

Rashid zocht middels een open brief de publiciteit en eiste rectificatie en 15.000 euro schadevergoeding.

De Volkskrant vond het gebruik van de foto binnen de context correct en betreurde alleen een mogelijk verkeerde indruk. De rechtbank stelt dat een rectificatie niet nodig was, maar wees toch een schadevergoeding toe wegens persoonlijke schade.

Remarque zegt geschrokken te zijn van de uitspraak, omdat het de deur opent voor meer klachten over vermeende associaties door fotogebruik. In discussieprogramma Pauw noemde hij het een kwestie van vrijheid van nieuwsgaring: “Als zo makkelijk persoonlijke schade bewezen wordt geacht op grond van mogelijke associaties in binnen- en buitenland, wordt het werk van redacties, fotografen en cameralieden een stuk moeilijker.”

Bekijk meer van

Volkskrant Philippe Remarque

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.