— donderdag 15 september 2016, 09:17 | 0 reacties, praat mee

Volkskrant in beroep tegen schadevergoeding Schiphol-foto

© De bewuste voorpagina van de Volkskrant van 16 augustus 2016

De Volkskrant legt zich niet neer bij de schadevergoeding van 1500 euro die is toegekend aan een moslimman die vond dat hij onterecht in verband werd gebracht met terreurdreiging rond Schiphol. Hoofdredacteur Philippe Remarque gaat in beroep.

De rechter kende de schadevergoeding toe aan Mohammed Rashid, die voor de voorpagina was gefotografeerd toen hij bij Schiphol door de marechaussee werd gecontroleerd. Volgens Rashid is hij daarmee in verband gebracht met de terreurdreiging en kreeg hij veel commentaar, tot familie in het buitenland aan toe.

Rashid zocht middels een open brief de publiciteit en eiste rectificatie en 15.000 euro schadevergoeding.

De Volkskrant vond het gebruik van de foto binnen de context correct en betreurde alleen een mogelijk verkeerde indruk. De rechtbank stelt dat een rectificatie niet nodig was, maar wees toch een schadevergoeding toe wegens persoonlijke schade.

Remarque zegt geschrokken te zijn van de uitspraak, omdat het de deur opent voor meer klachten over vermeende associaties door fotogebruik. In discussieprogramma Pauw noemde hij het een kwestie van vrijheid van nieuwsgaring: “Als zo makkelijk persoonlijke schade bewezen wordt geacht op grond van mogelijke associaties in binnen- en buitenland, wordt het werk van redacties, fotografen en cameralieden een stuk moeilijker.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.