training eu starters

— donderdag 15 juli 2021, 15:11 | 0 reacties, praat mee

Peter R. de Vries, ruim 40 jaar misdaadverslaggever

© ANP

De Vries werkte ruim veertig jaar als misdaadverslaggever. Hij begon zijn journalistieke carrière in 1978 als verslaggever bij De Telegraaf, waar hij zich na een jaar specialiseerde in misdaadverslaggeving. Laatste wijziging: 15 juli 2021, 16:47

In 1987 vertrok hij bij de krant en werd hij hoofdredacteur van het weekblad Aktueel.

In dat jaar kwam ook ook zijn boek ‘De ontvoering van Alfred Heineken’ uit. Daarin beschreef hij de ontvoering van Heineken en diens chauffeur Ab Doderer vanuit het oogpunt van een van de ontvoerders, Cor van Hout. De Vries raakte bevriend met Van Hout, wat voor veel ophef zorgde.

In 1991 ging De Vries verder als zelfstandig misdaadjournalist. Het tv-programma ‘Peter R. de Vries, misdaadverslaggever’ betekende zijn definitieve tv-doorbraak bij het grote publiek. Het programma was vanaf 1995 bijna zeventien jaar lang op tv te zien.

De misdaadverslaggever werd door onterecht veroordeelden en nabestaanden van slachtoffers geroemd om zijn standvastigheid en vermogen om zaken aan het licht te brengen. Zo beet hij zich onder meer vast in de Puttense moordzaak, de Schiedammer parkmoord, de verdwijning van Natalee Holloway, de zaak-Nicky Verstappen en de zaak-Tanja Groen. Zijn programma leidde in meerdere gevallen tot de vondst van daders of de vrijlating van onschuldigen in zaken die hij behandelde, zoals de Puttense moordzaak.

Ook verwierf De Vries veel bekendheid door een aflevering die hij in 2006 maakte over Joran van der Sloot, die volgens De Vries achter de verdwijning van de Amerikaanse Natalee Holloway zat. De uitzending leverde hem internationale bekendheid op. In 2008 ontving hij een Emmy Award voor de aflevering rond de verdwijning van Holloway.

Na het einde van zijn programma was De Vries regelmatig als misdaaddeskundige te zien in programma’s.

Bedreigingen
Vanwege zijn werk ontving De Vries regelmatig bedreigingen. Over een mogelijk motief voor de aanslag is nog niets bekend, al melden De Telegraaf en het AD eerder op basis van anonieme bronnen dat de mogelijke opdrachtgever(s) achter de aanslag in de hoek van Ridouan T. moeten worden gezocht. Peter R. de Vries stond in 2019 op een dodenlijst van Ridouan T., maar hij zocht toen contact met De Vries om aan te geven dat dat niet klopte.

Maar De Vries is wel sinds een jaar vertrouwenspersoon en adviseur van Nabil B., de kroongetuige in het Marengo-proces tegen T. en zestien anderen. En in de omgeving van Nabil B. zijn al twee doden gevallen. Een week nadat het Openbaar Ministerie bekend had gemaakt dat Nabil B. kroongetuige was, werd zijn broer doodgeschoten. En op 18 maart 2019 werd Nabil B.‘s toenmalige advocaat Derk Wiersum vermoord. Het Openbaar Ministerie heeft gisteren levenslange gevangenisstraf geëist tegen twee verdachten van de moord op Wiersum.

Ook zou Willem Holleeder een aanslag op De Vries hebben beraamd. De verslaggever was een getuige in de zaak tegen Holleeder. Van beveiligingsmaatregelen wilde Peter R. de Vries niets weten. In 2019 interviewde Villamedia hem over de bedreigingen aan zijn adres.

De advocaten van kroongetuige Nabil B., die samenwerkten met Peter R. de Vries, leverden eerder deze week bij de talkshow Op1 kritiek op het gebrek aan beveiliging van De Vries. Ook al wilde De Vries zelf geen permanente beveiliging hebben, dat betekent volgens advocaat Peter Schouten niet dat De Vries dan maar helemaal geen beveiliging moest krijgen. Schouten voerde daarover gesprekken met onder meer de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid en het OM. “Voor mijn part gaan jullie achter hem aanlopen, heb ik gezegd. Er had wel degelijk veel meer gedaan kunnen worden.”

Juist vanmorgen kwam het bericht dat demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid onafhankelijk onderzoek laat doen naar de beveiliging van misdaadjournalist. Grapperhaus wil dat “volledig zicht is op de vraag welke informatie op welk moment bij welke (overheids)partij beschikbaar was en in hoeverre op basis van deze informatie passend geacteerd is”.

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.