training eu starters

— donderdag 15 juli 2021, 09:36 | 0 reacties, praat mee

OM eist levenslang tegen verdachten moord Derk Wiersum; Staat procedeert verder tegen De Vries

September 2019: sporenonderzoek in de wijk waar advocaat Wiersum woonde. Hij werd op 18 september, kort na het verlaten van zijn huis, doodgeschoten. | ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft levenslang geëist tegen twee verdachten in de moordzaak rondom advocaat Derk Wiersum. Wiersum werd in 2019 vermoord toen hij naar zijn werk wilde gaan. Hij stond Nabil B. bij, de kroongetuige in liquidatieproces Marengo. Eerder was de broer van B. ook vermoord. Laatste wijziging: 15 juli 2021, 13:53

Hoewel officieel daarover nog niets is bevestigd, meldden Telegraaf en AD op basis van anonieme bronnen dat Justitie vermoedt dat ook de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries met het Marengo-proces te maken heeft.

De Telegraaf schrijft over de strafeis dat levenslang een maximale straf is voor moord, maar zelden wordt opgelegd. Het OM wil een stevig antwoord op de huidige terreurcampagne vanuit de georganiseerde misdaad.

“Het is van groot belang dat een duidelijk en glashelder signaal wordt afgegeven dat dit op geen enkele wijze wordt geaccepteerd”, aldus het OM.

Vanwege bedreigingen aan het programma RTL Boulevard is dat programma van Amsterdam naar Hilversum verhuisd. Het Media Park is voor onbepaalde tijd tot veiligheidsrisicogebied bestempeld.

De Dienst Justitiële Inrichtingen gaat ondertussen in beroep tegen De Vries rondom een eerdere uitspraak van de Commissie van Toezicht op het Gevangeniswezen, meldt de Volkskrant. De commissie bepaalde dat De Vries als een geprivilegieerde persoon kroongetuige Nabil B. zou moeten kunnen bezoeken zonder toezicht of afluisterapparatuur.

De Vries is een vertrouwenspersoon voor de kroongetuige. In een eerdere zaak werd al bevochten dat De Vries’ telefoonnummer moest worden geregistreerd, zodat hij vrij met B. kan spreken. Eenzelfde recht geldt voor een advocaat en zijn cliënt. Verder werd beslist dat De Vries B. ook op de geheime locatie waar hij is ondergebracht moet kunnen bezoeken.

Over de gezondheidstoestand van De Vries is weinig bekend. Zijn kinderen bedankten in Tijd voor Max voor alle steun en goede wensen van de afgelopen tijd. “We weten wel dat hij in ontzettend goede handen is en dat de doktoren en verpleegkundigen fantastisch werk leveren”, aldus Royce en Kelly de Vries.

Bij Op1 was een goede vriend van De Vries te gast, meldt het AD. Historicus Simon Vuyk stelt dat hij na een ziekenhuisbezoek meer hoopvol gestemd is.

Bekijk meer van

Peter R. de Vries

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.