OM eist levenslang tegen verdachten moord Derk Wiersum; Staat procedeert verder tegen De Vries

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft levenslang geëist tegen twee verdachten in de moordzaak rondom advocaat Derk Wiersum. Wiersum werd in 2019 vermoord toen hij naar zijn werk wilde gaan. Hij stond Nabil B. bij, de kroongetuige in liquidatieproces Marengo. Eerder was de broer van B. ook vermoord.
Hoewel officieel daarover nog niets is bevestigd, meldden Telegraaf en AD op basis van anonieme bronnen dat Justitie vermoedt dat ook de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries met het Marengo-proces te maken heeft.
De Telegraaf schrijft over de strafeis dat levenslang een maximale straf is voor moord, maar zelden wordt opgelegd. Het OM wil een stevig antwoord op de huidige terreurcampagne vanuit de georganiseerde misdaad.
“Het is van groot belang dat een duidelijk en glashelder signaal wordt afgegeven dat dit op geen enkele wijze wordt geaccepteerd”, aldus het OM.
Vanwege bedreigingen aan het programma RTL Boulevard is dat programma van Amsterdam naar Hilversum verhuisd. Het Media Park is voor onbepaalde tijd tot veiligheidsrisicogebied bestempeld.
De Dienst Justitiële Inrichtingen gaat ondertussen in beroep tegen De Vries rondom een eerdere uitspraak van de Commissie van Toezicht op het Gevangeniswezen, meldt de Volkskrant. De commissie bepaalde dat De Vries als een geprivilegieerde persoon kroongetuige Nabil B. zou moeten kunnen bezoeken zonder toezicht of afluisterapparatuur.
De Vries is een vertrouwenspersoon voor de kroongetuige. In een eerdere zaak werd al bevochten dat De Vries’ telefoonnummer moest worden geregistreerd, zodat hij vrij met B. kan spreken. Eenzelfde recht geldt voor een advocaat en zijn cliënt. Verder werd beslist dat De Vries B. ook op de geheime locatie waar hij is ondergebracht moet kunnen bezoeken.
Over de gezondheidstoestand van De Vries is weinig bekend. Zijn kinderen bedankten in Tijd voor Max voor alle steun en goede wensen van de afgelopen tijd. “We weten wel dat hij in ontzettend goede handen is en dat de doktoren en verpleegkundigen fantastisch werk leveren”, aldus Royce en Kelly de Vries.
Bij Op1 was een goede vriend van De Vries te gast, meldt het AD. Historicus Simon Vuyk stelt dat hij na een ziekenhuisbezoek meer hoopvol gestemd is.
Praat mee