training eu starters

— vrijdag 6 augustus 2021, 08:48 | 1 reactie, praat mee

‘De Vries voerde gesprekken met justitie over beveiliging’

© Dingena Mol

Peter R. de Vries voerde voorafgaand aan zijn dood gesprekken met een veiligheidsexpert van het parket Midden-Nederland over beveiligingsmogelijkheden. Hoewel de misdaadverslaggever en adviseur van kroongetuige Nabil B. geen permanente persoonsbeveiliging wilde, keek hij wel naar minder invasieve mogelijkheden. Laatste wijziging: 6 augustus 2021, 08:49

Dat bevestigen advocaten uit het verdedigingsteam van B. donderdag tijdens een persconferentie. Van De Vries is bekend dat hij permanente persoonsbeveiliging een te grote inbreuk op zijn leven vond maken. Volgens de advocaten, die nauw samenwerkten met De Vries, wilde de journalist niet meer met het OM praten over zijn veiligheid, mede vanwege een nare sfeer die was ontstaan.

Een van de advocaten haalde tijdens de persconferentie een gesprek aan met een hoofdofficier die over beveiliging ging, schrijft het Algemeen Dagblad. “Ik somde een heel lijstje op met zaken die niet goed zijn gelopen. Daarop zei die hoofdofficier tegen mij: ‘Misschien moet jij even naar een psycholoog.’ Die sfeer zit dus heer erg in de onderhandelingen. Dat heeft er uiteindelijk toe geleid dat Peter zoiets had van: daar heb ik geen zin meer in, om met die mensen om tafel te zitten.”

Tijdens de persconferentie lieten de advocaten, die eerder ook al kritisch waren op het gebrek aan beveiliging rondom De Vries, zich ook kritisch uit over de beveiliging van anderen rondom B., die kroongetuige is in het geruchtmakende Marengo-proces. De advocaten willen een breed onafhankelijk onderzoek naar de beveiliging rondom kroongetuigen.

In het onderzoek dat momenteel loopt, hebben zij weinig vertrouwen, vanwege de betrokkenheid van voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding Tjibbe Joustra. Ze achten hem niet onafhankelijk genoeg, omdat de NCTV mede verantwoordelijk was voor de beveiliging van De Vries. Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat in een reactie aan de NOS weten er vertrouwen in te hebben dat Joustra het onderzoek onafhankelijk en kritisch zal verrichten.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

J.C. Roodenburg, 9 augustus 2021, 18:45

Te laat….

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.