Smartocto userneeds

— vrijdag 9 juli 2021, 16:50 | 0 reacties, praat mee

Verdachten achter aanslag op Peter R. de Vries langer vast

Witte rozen bij het Nationaal Monument op de Dam als steunbetuiging voor Peter R. de Vries. - © Jeroen Jumelet

De twee mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij het neerschieten van misdaadverslaggever Peter R. de Vries, blijven voorlopig in de cel, meldt NU.nl. De rechter-commissaris heeft de hechtenis van de mannen vrijdag met twee weken verlengd. Hij ziet "op dit moment voldoende bezwaren en gronden om de twee mannen in voorarrest te houden". Laatste wijziging: 12 juli 2021, 08:41

De verdachten zijn een 35-jarige Pool uit Maurik (Gelderland) en een 21-jarige man uit Rotterdam. De Rotterdammer is de vermoedelijke schutter.

Zowel De Telegraaf als het AD melden op basis van anonieme bronnen dat de mogelijke opdrachtgever(s) achter de aanslag op misdaadjournalist Peter R. de Vries in de hoek van Ridouan T. moeten worden gezocht.

Hoewel er nog andere opties worden onderzocht wijst veel erop dat de aanslag uit die hoek komt, meldt het AD op basis van politiebronnen. De Telegraaf meldt dat Delano G., verdachte van de aanslag op De Vries een volle neef is van Jaouad ’Joey’ W., hoofdverdachte uit het eerdere onderzoek 26Koper naar een ‘moordbende’ van Ridouan T.

Als het klopt dat de opdrachtgever in de hoek van Ridouan T. moet worden gezocht, is de moordaanslag niet zozeer gericht op de journalistiek, maar op de rechtsstaat, schrijft het AD. De Vries ontplooide de laatste jaren steeds meer activiteiten buiten de journalistiek. Zo was hij het afgelopen jaar adviseur van kroongetuige Nabil B. in het Marengo-proces. Zeventien verdachten, waaronder Ridouan T., worden als vermoedelijke leden van de zogeheten mocro-maffia verantwoordelijk gehouden voor een reeks moorden en pogingen daartoe in Nederland in de periode van 2015 tot 2019.

In de omgeving van Nabil B. zijn al twee doden gevallen. Een week nadat het Openbaar Ministerie bekend had gemaakt dat Nabil B. kroongetuige was, op 29 maart 2018, werd zijn broer doodgeschoten. Op 18 maart 2019 werd Nabil B.‘s toenmalige advocaat Derk Wiersum vermoord.

Op de Dam in Amsterdam zijn inmiddels 4000 rozen neergelegd als steunbetuiging aan de misdaadjournalist. De bloemen liggen bij het Nationaal Monument en zijn gelegd op initiatief van een groep burgers. Op het bord staat een foto van De Vries met daarboven geschreven: “Aanval op persvrijheid? Nee het is een aanval op zijn rol als vertrouwenspersoon in het Marengo-proces!”. In een verklaring zeggen ze zich zorgen te maken over “de structureel naïeve opstelling vanuit de overheid tegenover de zware criminaliteit”. Meer bij NU.nl / NOS

 

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.