website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Persvrijheidsorganisaties gaan onderzoek doen op Malta

Lars Pasveer — Geplaatst op donderdag 4 oktober 2018, 09:01

December 2017: een gedenkplaats voor Caruana Galizia tegenover de rechtbank in Valletta, Malta | Domenic Aquilina / EPA

December 2017: een gedenkplaats voor Caruana Galizia tegenover de rechtbank in Valletta, Malta | Domenic Aquilina / EPA

Nieuws Het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ) zal deelnemen aan een speciale groep die op Malta onderzoek zal doen naar de moord op onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia. Op 17 oktober zal de groep, die uit meerdere internationale persvrijheids- en mensenrechtenorganisatie bestaat, hun bevindingen publiceren.

Naast de CPJ nemen aan de fact-finding mission ook Reporters sans Frontières (RSF), het European Centre for Press and Media Freedom, het International Press Institute en PEN International mee.

De groep wil ook spreken met ambtenaren en politici, waaronder premier Joseph Muscat. Ook de Raad van Europa doet onderzoek naar de moord, maar vorige maand leidde dat tot een aanvaring met rapporteur Pieter Omtzigt. Malta vond dat Omtzigt partijdig was, vanwege uitspraken over belangenverstrengeling en een onevenwichtige machtsverdeling op het eiland.

De resultaten van de onderzoeksmissie en een commentaar over de persvrijheid op Malta worden gepubliceerd op 17 oktober, exact een jaar nadat een autobom de journaliste doodde.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.