NVJ compleet lid

— woensdag 17 juni 2020, 09:42 | 0 reacties, praat mee

Malta: onderzoek naar tegenwerking moord Caruana Galizia door oud-politiechef

Malta: onderzoek naar tegenwerking moord Caruana Galizia door oud-politiechef
Reuters

In Malta is een onderzoek gelast naar de voormalige landelijke politiechef Lawrence Cutajar, die mogelijk het onderzoek naar de moord op onderzoeksjournaliste Daphne Caruana Galizia heeft tegengewerkt. Laatste wijziging: 18 juni 2020, 13:53

Cutajar zou een bevriende zakenman hebben getipt dat er een onderzoek wegen witwassen aankwam en hij zou een tussenpersoon hebben getipt dat er arrestatie dreigde. De tussenpersoon regelde indertijd de mannen die de autobom plaatsten waarmee Caruana Galizia in 2017 werd vermoord.

Deze tussenpersoon, Melvin Theuma, heeft in ruil voor zijn getuigenissen een presidentieel pardon gekregen. Theuma maakte potentieel beschadigende audio-opnamen van onder meer de hoofdverdachte - zakenman Yorgen Fenech, waar Caruana Galizia in het verleden regelmatig over schreef.

Fenech werd opgepakt toen hij met zijn privéjacht Malta wilde verlaten. Ook de drie verdachten die de autobom plaatsten zitten vast.

Cutajar heeft toegegeven dat hij via een vriend van Theuma heeft geprobeerd die opnamen te bemachtigen, maar zegt dat ‘in paniek’ te hebben gedaan om te voorkomen dat Theuma ze zou wissen en daarmee het onderzoek zou dwarsbomen. Meer Times of Malta

/ The Guardian

Bekijk meer van

Malta Daphne Caruana Galizia

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.