— maandag 18 november 2019, 09:39 | 0 reacties, praat mee

Openbaar onderzoek naar moord op Maltese journalist Daphne Caruana Galizia veranderd

December 2017: een gedenkplaats voor Caruana Galizia tegenover de rechtbank in Valletta, Malta - © Domenic Aquilina / EPA

Het onafhankelijke openbare onderzoek naar de moord op de Maltese journalist Daphne Caruana Galizia, dat vrijdag werd aangekondigd, heeft aanzienlijk bredere mandaten dan het oorspronkelijke onderzoek dat in september werd aangekondigd.

Een nadere beschouwing van de taakomschrijving toont enkele belangrijke wijzigingen in de reikwijdte van het onderzoek naar de moord op de journalist en naar de gebeurtenissen vóór en na de moord. Zo was het oorspronkelijke onderzoek opgezet om te kijken naar “de dood” van de overleden journalist, terwijl de nieuwe taakomschrijving herhaaldelijk verwijst naar moord. Ook zullen de onderzoeksresultaten openbaar worden gemaakt en mag de familie van Daphne Caruana Galizia het complete rapport lezen.

Een ander punt is dat het oorspronkelijke mandaat zei dat de commissie zou onderzoeken of de staat effectieve afschrikmiddelen en strafrechtelijke onderzoeksbevoegdheden had. Uit het vernieuwde onderzoek zal blijken of de staat een reëel risico voor het leven van mevrouw Carauna Galizia heeft ‘veroorzaakt’. 

Ook zijn twee van de drie leden van de onderzoekscommissie vervangen, na overleg met de familie van de vermoorde journaliste. Zij waren het niet eens met de vorige benoemingen. Meer bij Times of Malta

Lees ook:
Malta stelt openbaar onderzoek in naar moord op journalist (23 september 2019)

 

Bekijk meer van

Malta Daphne Caruana Galizia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.