— woensdag 16 maart 2022, 08:54 | 0 reacties, praat mee

China: ‘wie voor Westerse media werkt is slechts een pion’

Juni 2021: de laatste editie van onafhankelijk dagblad Apple Daily rolt van de pers. De uitgave werd door de autoriteiten van Hongkong vorig jaar de nek omgedraaid. | Dominic Chiu / SOPA

China-correspondent James Griffiths van het Canadese dagblad Globe and Mail meldt een problematische ontwikkeling, een leugen die de sprong heeft gemaakt van internettrollen naar het officiële staatspersbureau Xinhua: Chinese journalisten die voor Westerse media werken zijn enkel pionnen, bedoeld om nepnieuws 'van een Aziatisch gezicht' te voorzien. Laatste wijziging: 16 maart 2022, 08:58

“Het is een desillusie van Westerse media om te denken dat hun anti-China-verhalen geloofwaardiger worden als ze worden verteld door mensen met een Aziatisch gezicht”, schrijft Xinhua. Journalisten die zich voor zulke verhalen lenen worden volgens Xinhua “gemanipuleerd” en het bewijs dat de term persvrijheid alleen is bedoeld “om een eenzijdige politieke agenda te pushen”.

Griffiths zegt dat Chinese collega’s (en in het bijzonder vrouwelijke collega’s) te maken hebben met verbaal geweld, zowel online als offline. Het publiek en overheidsmedewerkers zien ze als verraders die samenwerken met buitenlandse journalisten.

Chinese burgers mogen niet direct aan verslaggeving doen, maar zijn volgens Griffiths onmisbaar voor vertalingen en het produceren van items. De beschuldiging dat er enkel nepnieuws wordt geproduceerd is gevaarlijk, aangezien China - Rusland indachtig - vermeend nepnieuws hard wil gaan bestraffen.

Eind januari signaleerde de FCCC, de belangenvereniging van buitenlandcorrespondenten in China, dat werkomstandigheden in China het afgelopen jaar sterk zijn verslechterd. Actief hinderen door ambtenaren en politie en online intimidatie zijn daar een groot onderdeel van, aldus FCCC.

Bekijk meer van

FCCC China

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.