website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Persgroep stelt freelance-tarieven regionale kranten bij

Nick Kivits — Geplaatst in freelance op woensdag 2 maart 2016, 16:17

CC0 / Pixabay

CC0 / Pixabay

Nieuws

De Persgroep trekt de freelance-tarieven van de voormalig Wegener-kranten gelijk met die van het Algemeen Dagblad en gaat zelfstandigen per teken betalen. Dat blijkt uit een brief – in handen van Villamedia – die de redacties van de kranten aan hun freelancers hebben gestuurd. Freelancers voor kranten als de Provinciale Zeeuwse Courant en het Brabants Dagblad kregen tot nu toe vaste bedragen voor artikelen. Die bedragen varieerden van 2,50 euro voor hele korte nieuwsstukjes tot maximaal 70 euro voor lange verhalen.

In de nieuwe situatie, die op 1 april ingaat, krijgen de regionale verslaggevers net als bij de regionale katernen van het Algemeen Dagblad 0,021 cent per geplaatst teken (omgerekend 13 eurocent per woord). Ook voor fotografen worden andere tarieven gehanteerd. Zij krijgen per ingang van 1 april per beeld betaald. Wanneer een artikel of foto van de regionale pagina’s naar de landelijke wordt gepromoveerd, geldt het landelijke tarief van 27,6 cent per woord.

In april geldt nog een overgangsregeling. Opdrachten die voor eind februari zijn gegeven maar waarvan het resultaat na ingang van de nieuwe tarieven worden geplaatst, worden nog volgens de oude tarieven vergoed. Of de nieuwe tarieven een verhoging of verlaging zijn ten opzichte van de oude situatie is afhankelijk van de lengte van artikelen en eventuele afspraken die de freelancers in kwestie hebben gemaakt met de kranten waarvoor ze werken.

Eerder al schreef freelancer Bart Ebisch over de onderbetaling van ZZP’ers in de dagbladjournalistiek. Volgens hem besmeurt Van Thillo “het vak als geen ander door asociale tarieven te hanteren”.

3 reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. Robert Goddyn, 3 maart 2016, 09:42

    moet dat niet per foto zijn en niet per woord ? en dat voor 27,60 Euro

  2. 2. Hein Arns, 3 maart 2016, 17:04

    Ik werk voor de Gelderlander en ook daar golden vaste tarieven zoals voor PZC en Brabants Dagblad. Deze omzetting betekent voor mij persoonlijk dat ik er dik op achteruit ga.

  3. 3. John Ekkelboom, 3 maart 2016, 17:50

    Dit soort uitbuiters met hun vooroorlogse tarieven - misschien waren die toen zelfs beter - moeten we boycotten. Gewoon nooit meer voor schrijven. Dan merken ze meteen hoe afhankelijk ze zijn van freelancers. Ze moeten zich heel diep schamen. Er komen allerlei scheldwoorden bij me naar boven, maar die zal ik de lezers besparen. Ik ben dus woedend, ook al schrijf ik niet voor die bladen.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.