website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Persgroep-kranten in het geweer tegen bezuinigingsplannen

Lars Pasveer — Geplaatst in reorganisatie op woensdag 17 januari 2018, 12:41

ANP

ANP

Nieuws De redactieraden en redactiecommissies van dagbladen van De Persgroep Nederland hebben per brief hun onvrede geuit over de op de valreep van het jaar aangekondigde reorganisatie, waarbij 60 journalistieke banen verdwijnen.

Het optimisme over de aangekondigde journalistiek koers ‘verdwijnt langzaamaan’, aldus de ondertekenaars. Ten tijde van de overname beloofde De Persgroep dikkere kranten en meer aandacht voor de titels.

De eind december aangekondigde reorganisatie is volgens de opstellers van de brief een omwenteling van dat beleid. Het tijdstip van de aankondiging betekende bovendien dat “het vertegenwoordigend overleg van de afzonderlijke titels amper tijd gekregen voor oordeelsvorming”, schrijven ze aan Erik van Gruijthuijsen, directeur journalistiek van De Persgroep in Nederland.

De ondertekenaars stellen: “We missen bovendien onderbouwing voor de aangekondigde maatregelen, die voor een groot aantal titels zeer ingrijpende gevolgen hebben. [..] We constateren dat een heldere toekomstvisie ontbreekt. Het vertrekpunt van de transitie is duidelijk, het einddoel en hoe we daar komen niet. Wij vrezen dat reducties in de toekomst een jaarlijks terugkerend ritueel zullen worden.”

De transitie naar digitaal en online komt volgens de opstellers in gevaar door de gevraagde reducties van personeel, papier en medewerkers, die “overantwoord hoog” zou zijn. “De digitale ambities van de Persgroep kunnen zo niet worden gehaald en de voorgestelde maatregelen zullen onvermijdelijk leiden tot gedwongen ontslagen.”

De vertegenwoordigers zeggen niet met de aangekondigde reductie te kunnen instemmen. De groep nodigt Van Gruijthuijsen uit om de dialoog aan te gaan ‘hoe dan wel’.

Journalistenvereniging NVJ ondersteunt de in de brief genoemde inhoudelijke bezwaren. NVJ-secretaris Annabel de Winter zegt dat de vereniging op elk moment bereid is in overleg te treden. Er zijn al gesprekken gepland met de Ondernemingsraad over deze ontwikkelingen en de vraag of er een sociaal plan moet komen.

De Winter: “De Ondernemingsraad neigt daar wel naar. De bonden uiteraard ook maar de directie noemt het geen reorganisatie en ziet daarmee geen noodzaak tot een sociaal plan. Ook de redacties zeggen nu dus: het is wél een reorganisatie - en een hele verkeerde.”

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Journalist van het jaar 2018

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.