basis naar compleet

— donderdag 17 juni 2021, 09:01 | 0 reacties, praat mee

Persbureau AP laat in het vervolg namen weg bij nieuws rond kleine criminaliteit

Persbureau Associated Press (AP) laat in berichtgeving rond kleine criminaliteit in het vervolg namen van verdachten weg. Sinds de opkomst van zoekmachines heeft zo'n terloopse vermelding veel grotere, schadelijke en levenslange gevolgen voor betrokkenen, aldus het persbureau. Individuen kunnen moeilijk hun leven weer oppakken, aldus AP. Laatste wijziging: 17 juni 2021, 09:04

In Nederland geldt een traditie van geanonimiseerde achternamen van verdachten. Slechts zelden wordt de achternaam vermeld, zelfs als het tot een veroordeling komt.

Het argument dat mensen dankzij moderne techniek achtervolgd kunnen worden door misstappen of blunders in het verleden leidde tot het vergeetrecht, een systeem waarbij betrokkenen media kunnen verzoeken artikelen te wissen of hun namen te anonimiseren. Ook is het mogelijk zoekresultaten bij de bron - in dit geval de zoekmachine - te laten onderdrukken.

AP heeft het nieuwe beleid landelijk ingevoerd. In korte verhalen over kleine criminaliteit worden vanaf nu geen namen meer genoemd of foto’s van de verdachten geplaatst, zeker als het onwaarschijnlijk is dat AP de uiteindelijke rechtszaak nog zal volgen.

John Daniszweski, die bij AP over onder meer journalistieke standaarden gaat, zegt dat een klein verhaal over iemand die naakt en dronken werd gearresteerd slechts kort de aandacht heeft, en de volgende dag alweer is vergeten. “De naam van de gearresteerde leeft voort op internet, zelfs als de originele aanklacht vervalt of iemand wordt vrijgesproken”, aldus Danizweski.

Het nieuwe beleid moet dat voorkomen.

Het vergeetrecht lokt internationaal veel discussie uit. De Boston Globe gaat tegenwoordig retro-actief door de archieven, terwijl anderen fel tegen zulk historisch revisionisme zijn.

De Raad voor de Journalistiek nam onlangs criteria op in de Leidraad rond verwijderingsverzoeken, maar besloot die weer te verwijderen om de indruk weg te nemen “dat de gehele journalistieke beroepsgroep ze onderschrijft”.

Er is verder kritiek dat veroordeelde criminelen het vergeetrecht misbruiken om weer met een schone lei te kunnen beginnen. In Duitsland haalde een meervoudig moordenaar voor het Hooggerechtshof gelijk, in Nederland steunde de rechter Google bij een weigering van een verwijderingsverzoek.

In 2018 dwong een veroordeelde zakenman Google om links naar artikelen over een eerdere veroordeling te verwijderen.

Bekijk meer van

Vergeetrecht Associated Press

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.