— maandag 14 juni 2021, 13:12 | 0 reacties, praat mee

Raad voor de Journalistiek haalt criteria rond vergeetrechtverzoeken weer uit Leidraad

ANP

De Raad voor de Journalistiek (RvdJ) schrapt in de eigen Leidraad de criteria rond vergeetrechtverzoeken. De Raad had die criteria pas begin mei aan de Leidraad toegevoegd, maar wil de indruk wegnemen dat de gehele journalistieke beroepsgroep ze als dé norm onderschrijft.

Leden van het Genootschap van Hoofdredacteuren signaleren een toename van anonimisering- of verwijderverzoeken. De bijlage in de Leidraad zou volgens leden ten onrechte de indruk wekken dat de journalistiek het over deze specifieke aanpak eens is.

De Raad stelt dat wat hem betreft onverkort geldt dat slechts in uitzonderlijke gevallen het publieke belang van “zo volledig mogelijk, betrouwbare archieven” geen voorrang krijgt boven de particuliere belangen van iemand die een vergeetrechtverzoek indient.

“De Raad heeft zich bij de beoordeling van klachten over afgewezen verzoeken telkens de vraag gesteld hoe je kunt vaststellen of er sprake is van een uitzonderlijk geval. [..] De Raad meent dat de kwaliteit van zijn klachtbehandeling hierbij gebaat is, redacties zijn verantwoordelijk voor hun eigen afwegingen.”

De Raad publiceert overwegingen bij de beoordeling van dit type klachten straks in een aangepaste vorm op de site. De Raad benadrukt dat het bij vergeetrechtverzoeken van belang is dat media hun eigen criteria duidelijk publiceren.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.