word studentlid

— donderdag 28 november 2019, 11:16 | 0 reacties, praat mee

Moordenaar krijgt vergeetrecht van Duits Hooggerechtshof

Moordenaar krijgt vergeetrecht van Duits Hooggerechtshof
Rechters van het Duitse Hooggerechtshof verlaten de zaal na een uitspraak in 2017 | Kai Pfaffenbach / AFP

Zoekmachines moeten van het Duitse Hooggerechtshof verwijzingen naar bepaalde artikelen in het archief van tijdschrift Der Spiegel verwijderen. De man die in 1981 een dubbele moord beging beroept zich op het Europese vergeetrecht en krijgt daarin gelijk van de rechter. Laatste wijziging: 19 mei 2020, 15:38

Hij stoorde zich eraan dat zijn naam in zoekmachines bovenaan opdook rond historische artikelen over de dubbele moord. In december 1981 schoot de man na een ruzie twee mensen dood en verwondde twee anderen ernstig. In 1982 werd hij veroordeeld.

Het Hooggerechtshof wijst erop dat de moorden veertig jaar geleden plaatsvonden. In actuele berichtgeving zijn artikelen die iemand met naam noemen toegestaan, maar dat publieke belang neemt met afstand in de tijd af, stelt het Hof.

De moordenaar kwam in 2002 vrij en probeerde sinds 2009 om zijn achternaam bij Der Spiegel uit het archief te krijgen, vanwege de inbreuk op zijn persoonlijke levenssfeer. Der Spiegel had de bewuste artikelen in 1999 in hun openbare archief online gebracht.

Het Hof merkt op dat informatie (print, radio, televisie) rond actuele thema’s vroeger in een zeer beperkte context beschikbaar was en daarna in de vergetelheid raakte: “Tegenwoordig - eenmaal gedigitaliseerd en op internet gezet - zijn berichten oneindig lang beschikbaar. Hun werking in de openbare discussie vervalt niet met de tijd door filtering of vluchtig herinneren, maar blijft altijd en voor iedereen oproepbaar. [..] Ze worden onderwerp van discussie op internet, kunnen vrij van context nieuwe betekenis krijgen en in combinatie met andere informatie leiden tot nieuwe persoonlijke profielen, die in het bijzonder door zoekmachines eenvoudig met enkel een naam te achterhalen zijn.”

Het Hof benadrukt dat persvrijheid een groot goed is en dat een verplichting tot anonieme verslaggeving vooraf een te grote inperking zou betekenen. Archieven zijn bovendien een belangrijke bron voor journalistiek en historisch onderzoek, erkent het Hof. “Uitgeverijen hebben het recht hun berichtgeving in een online archief samen te brengen. Het kan nodig zijn maatregelen te nemen als een opgevoerde zich gemeld heeft en hun wens tot bescherming nader heeft toegelicht”, aldus het Hof.

Daarbij moeten uitgevers meewegen welke impact oudere berichten hebben op het privéleven van de persoon in kwestie en de kansen zich verder als persoon te ontwikkelen. Meer bij Bundesverfassungsgericht Karlsruhe

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.