training eu starters

— maandag 25 januari 2021, 14:10 | 0 reacties, praat mee

Boston Globe start ‘vergeetrecht’-initiatief

© Pawel Czerwinski

De Boston Globe heeft een nieuw project aangekondigd waarbinnen mensen de krant kunnen vragen eerdere berichtgeving die online te vinden is over hen bij te werken of te anonimiseren. Laatste wijziging: 25 januari 2021, 14:23

Het ‘Fresh Start’-initiatief is onderdeel van nieuw beleid ten aanzien van strafrechtberichtgeving en aandacht voor de impact die dat heeft op de gekleurde gemeenschappen. Het project is een direct gevolg van de discussie over raciale ongelijkheid in Amerika.

Het is vergelijkbaar met het Europese vergeetrecht dat in 2014 is ingesteld. De krant wil er voor zorgen dat “relatief onbeduidende verhalen” over vroegere fouten of kleine misdrijven geen blijvende impact hebben op het leven van gewone mensen over wie het gaat. “Gezien ons strafrechtelijk systeem hebben wij het gevoel dat dit een onevenredige impact heeft gehad op gekleurde mensen” aldus Brian McGrory, redacteur van The Boston Globe. “Het idee achter het programma is om daar verantwoordelijkheid voor te nemen.”

Alle verzoeken worden in overweging genomen, maar de lat ligt hoog voor het bijwerken of anonimiseren van verhalen over publieke figuren en ernstige misdrijven. Ook kunnen alleen individuen een verzoek indienen. Bedrijven zijn uitgesloten, stelt de Boston Globe.

Bekijk meer van

Vergeetrecht Boston Globe

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.