banner festival 23

— woensdag 15 februari 2023, 11:41 | 0 reacties, praat mee

Peiling #UseTheNews: scholieren zijn kritische nieuwsconsumenten

© Adem AY / Unsplash

Nederlandse scholieren storen zich aan de overdaad aan dezelfde nieuwsonderwerpen in het nieuws, zoals Oekraïne en corona. Daarnaast vinden ze dat de hoeveelheid negativiteit in het nieuws leidt tot gevoelens van uitputting. Dat blijkt uit een indicatieve peiling onder duizend jongeren, die in opdracht van #UseTheNews is uitgevoerd Scholieren.com.

Hoewel de jongeren kritisch zijn, keert maar een klein deel het nieuws volledig de rug toe, zo staat op de website. Uit de peiling blijkt dat dat om een minderheid van 3,9 procent zou gaan.

De meerderheid die zich wel met het nieuws bezighoudt, vindt dat er te weinig positieve of hoopvolle ontwikkelingen worden aangekaart. Binnen deze groep is er behoefte aan meer positief nieuws. Enkele onderwerpen van voorkeur zijn klimaatverandering, mentale gezondheid en wetenschap, mits die laatste duidelijk wordt uitgelegd. Eén derde deel vindt dat het nieuws niet goed aansluit op het dagelijks leven.

Opvallend is dat meer dan 70 procent van de respondenten hun nieuws krijgt via social media. Dat staat in schril contrast met nieuwsapps- of websites, die de jonge doelgroep respectievelijk maar voor 35 procent en 25,4 procent voorziet. De Google-zoekmachine scoort hoger, met 40 procent.

#UseTheNews Nederland, gelanceerd in september 2022, heeft als centrale missie om nieuwsmedia meer jongerenwijs maken en jongeren meer nieuwswijs. #UseTheNews is momenteel ook actief in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Meer bij #UseTheNews.

Bekijk meer van

Scholieren.com #UseTheNews

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.