training eu starters

— donderdag 25 november 2021, 08:50 | 0 reacties, praat mee

Marokko: hoger beroep in zaak Omar Radi dient vandaag

Reuters

Later vandaag dient in Marokko het beroep in de zaak Omar Radi, de journalist die afgelopen zomer tot zes jaar cel is veroordeeld wegens spionage en verkrachting. De onderzoeksjournalist schreef over mensenrechtenschendingen in het land, belichtte corrupte grondtransacties en berichtte kritisch over protesten en leverde kritiek op de vermeende partijdigheid van rechters. Laatste wijziging: 25 november 2021, 08:51

Hij werd veroordeeld tot een voorwaardelijke straf van enkele maanden cel, maar werd in 2020 opgepakt onder nieuwe beschuldigingen van spionage. Later werd de aanklacht verzwaard met onder meer verkrachting.

Volgens experts is Radi een van de prominente slachtoffers van de beruchte Pegasus-spyware. Deze Israëlische software is volgens de makers NSO Group gemaakt voor de strijd tegen misdaad en terreur, maar wordt door repressieve regimes ingezet tegen activisten en journalisten.

Gisteren kondigde Apple een rechtszaak tegen NSO Group aan. De Verenigde Staten hebben de software op een zwarte lijst gezet.

Radi werd onder meer beschuldigd van het spioneren voor Nederland, omdat hij op enig moment met een Nederlandse diplomaat heeft gesproken. Nederland ontkent en vroeg Marokko vorige maand om opheldering over deze beschuldiging.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch wijst op het belang alle beschuldigingen van verkrachting serieus te onderzoeken, maar stelt dat Morokkaanse autoriteiten activisten en journalisten vaker zwart maakt door te hinten op seksueel wangedrag, corruptie of buitenlandse opdrachtgevers. “Juist daarom is het zaak Radi een eerlijk proces te geven, iets dat hem tot nu is onthouden”, aldus HRW. Meer bij Human Rights Watch

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.