banner festival 23

— woensdag 10 augustus 2022, 10:13 | 0 reacties, praat mee

Oud-werknemer Twitter schuldig aan doorspelen informatie aan Saudi-Arabië

Het hoofdkantoor van Twitter, in San Francisco. Een voormalige werknemer is schuldig bevonden aan het doorspelen van informatie over dissidenten aan Saudi-Arabië | AFP

In de Verenigde Staten is een oud-werknemer van Twitter schuldig bevonden aan het doorspelen van informatie aan Saudi-Arabië. Het ging daarbij om gegevens van regionale gebruikers en dissidenten die kritisch waren over het regime. Laatste wijziging: 10 augustus 2022, 11:09

Ahmad Abouammo leverde volgens de aanklacht unieke informatie over gebruikte apparatuur, ip-adressen en telefoonnummers. Abouammo werkte tussen 2013 en 2015 voor Twitter in het bijzonder met gebruikers uit het Midden-Oosten.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie stelt dat Abouammo honderdduizenden dollars en een luxe horloge ontving. Abouammo’s daden hadden ernstige gevolgen voor betroffen gebruikers.

Tijdens de rechtszaak getuigde een vrouw hoe haar broer in 2018 van de radar verdween, nadat hij een satirisch-kritisch bericht had gepost. In datzelfde jaar vermoordde een Saudisch team journalist Jamal Khashoggi toen hij trouwpapieren wilde regelen op het Saudisch consulaat in Istanbul.

Volgens Abouammo’s advocaat is hij enkel tot zondebok gemaakt door Twitter en de Amerikaanse overheid, om te verhullen hoe slecht gebruikersgegevens werden beveiligd.

Abouammo en een andere Twitter-werknemer vluchtten naar Saudi-Arabië, toen ze door Twitter met hun bevindingen werden geconfronteerd. Abouammo, in Egypte geboren maar inmiddels Amerikaans staatsburger, werd in 2019 op het vliegveld van Seattle opgepakt.

De strafmaat wordt op een later moment bepaald. Abouammo kan tot twintig jaar cel krijgen. Meer bij Bloomberg

Bekijk meer van

Twitter

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.