banner festival 23

— dinsdag 6 augustus 2019, 08:28 | 0 reacties, praat mee

In Amerika ontstaat een nieuwe dagbladenreus na fusie van krantenuitgevers

Het hoofdkantoor van Gannett in McLean, Virginia - © Shawn Thaw / EPA

De twee grootste krantenuitgevers in Amerika gaan fuseren. New Media Investment Group, de beleggingsonderneming achter GateHouse Media, neemt uitgeverij Gannett over. Met de deal is zo'n 1,4 miljard dollar gemoeid. Laatste wijziging: 7 augustus 2019, 09:35

Gannett is eigenaar van onder andere USA Today, meer dan honderd andere dagelijkse publicaties en digitale marketingdiensten als ReachLocal. GateHouse Media verzorgt de publicatie van meer dan honderd lokale kranten. Het gecombineerde bedrijf zal straks meer dan 260 dagbladen en honderden weekbladen uitgeven en volgens persbureau AP zo’n zeven miljoen lezers hebben.

De krantenreuzen kampen al langer met afnemende advertentie-inkomsten en online concurrentie. De Amerikaanse krantenindustrie heeft tussen 2000 en 2018 de advertentie-inkomsten met zo’n 57 procent zien dalen en de oplage is met ongeveer 49 procent afgenomen, zo blijkt uit onderzoek van het Pew Research Center. Samenwerking en schaalvergroting worden in de Amerikaanse krantenwereld gezien als het beste antwoord daarop. Er gingen de laatste tijd al geruchten dat de twee partijen met elkaar in gesprek waren.

De twee krantenuitgevers hopen met de fusie in twee jaar tijd jaarlijks zo’n 275 tot 300 miljoen dollar te besparen. Gannet had eind 2018 16.980 werknemers, Gatehouse 10.638. De omzet van Gannet was vorig jaar 2,92 miljard dollar, bijna het dubbele ten opzichte van Gannet dat in 2018 1,53 miljard dollar omzet noteerde.

Het hoofdkantoor komt te staan bij Gannet ten westen van Washington. New Media-aandeelhouders zullen 50,5 procent van het gecombineerde bedrijf bezitten, terwijl aandeelhouders van Gannett 49,5 procent zullen bezitten. Het negenkoppige bestuur van het bedrijf zal bestaan ​​uit vijf directeuren van New Media, drie van Gannett en de huidige hoofddirecteur van New Media, Kevin Sheehan. De bestuursvoorzitter van New Media Investment Group, Michael Reed, zal de topman van het nieuwe fusiebedrijf worden. De verwachting is dat de fusie eind van dit jaar helemaal rond zal zijn. Het bedrijf zal dan verder gaan onder de naam Gannet. Meer bij USA Today / Politico / Nieman Lab / CNN /NRC


Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.