— dinsdag 10 oktober 2017, 10:22 | 1 reactie, praat mee

Oscar Garschagen niet ontslagen door NRC

De uit zijn functie ontheven China-correspondent voor NRC, Oscar Garschagen, is niet ontslagen. Er is een regeling met hem getroffen. Per 2018 mag hij met vervroegd pensioen. Dat bevestigt hoofdredacteur Peter Vandermeersch. Laatste wijziging: 13 oktober 2017, 08:22

Verschillende media, zoals NU.nl en Trouw, meldden zijn ontslag, terwijl daar nooit sprake van is geweest. Docent journalistiek Nico Kussendrager schreef eerder al De Nieuwe Reporter dat het maken van fouten geen reden moest zijn voor ontslag.

Ook ex-medewerker Raymond van den Boogaard van NRC, journalist Nico Kussendrager en oud-correspondent (voor De Gelderlander) Marc De Koninck gingen publiekelijk uit van een contractbreuk terwijl daar geen sprake van is.

NRC meldde uitsluitend dat Garschagen de organisatie verlaat.

De NRC-redactie heeft intussen een plenair debat gehouden naar aanleiding van voorlopig onderzoek naar acht artikelen van de oud-correspondent. Daarna is er nog een bespreking geweest met de chefs, aldus Vandermeersch, die verder niks over de inhoud van de besprekingen kwijt wil. ‘Het definitieve rapport is zo goed als af’, is het enige dat hij kwijt wil.

Ook op de kritiek dat NRC veel meer de hand in eigen boezem zou moeten steken in plaats van alleen Garschagen te straffen, wil hij nu niet ingaan.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Taco Slagter, 17 oktober 2017, 17:20

Wanneer hoofdredacties rapporten (laten) opstellen, dan is er reden je hart vast te houden. Rapporten zijn meestal vijgenbladen voor het eigen falen. Dat zou ook zo maar eens het geval kunnen zijn met het rapport over Oscar Garschagen dat volgens Vandermeersch bijna klaar is. Ook rapporten zijn ‘‘papieren tijgers’’ die, zonder te bijten, vaak snel achter de ‘‘tralies’’ van een bureaulade verdwijnen. Dan kan de redactie weer overgaan tot de orde van de dag. Barbertje hangt en door de ramen wijd open te zetten, verdwijnt de stank van de met pek en veren besmeurde Oscar vanzelf.
Maar laten we afwachten. Hoe Garschagen tot zijn faux pas is gekomen, is langzamerhand wel genoegzaam bekend. Maar hoe het is gekomen dat de (hoofd)redactie die fouten lange tijd heeft laten voortbestaan, dat weten we nog niet.
Erg benieuwd wat de rapporteurs daarvan vinden en wat zij de verantwoordelijke hoofdredactie van NRC adviseren om correspondenten in met name verre landen met niet-westerse culturen beter te begeleiden en aan te sturen zodat publieke schandpalen definitief in het depot van het Persmuseum kunnen worden bijgezet. Laat duidelijk zijn: dit eens maar nooit meer.
Taco Slagter (voormalig Midden-Oostencorrespondent GPD)

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.